Demaskavo pasikėsinimą į Lenkijos prezidentą

Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos apsaugos tarnyba trečiadienį areštavo peilį bei švirkštą turėjusį vyriškį, kuris planavo Silezijos Piekarų miesto bažnyčioje prieiti pasikalbėti su šalies vadovu.

A.Dūdos gyvybei grėsė pavojus.<br>Sputnik nuotr.
A.Dūdos gyvybei grėsė pavojus.<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 24, 2016, 1:39 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:47 AM

Tą dieną minėtame mieste viešėjęs prezidentas planavo lankytis vietos bazilikoje. Prie jos apsaugininkai ir pastebėjo keistokai besielgiantį keturiasdešimtmetį vyriškį. Pastarasis užsislėpęs stebėjo saugumiečių pozcijas, tikrino atsarginį išėjimą iš bažnyčios, bandė atidaryti langą.

Įtariamąjį nusprendę apklausti saugumiečiai vyro kišenėse atrado medžioklinį peilį, švirkštą su neaiškiu skysčiu ir laišką prezidentui A.Dudai. Pastarajame Aleksandras Cz. priekaištavo prezidentui, kad šis nepakankamai remia Bažnyčios reikalavimą visiškai uždrausti abortus ir dėstė savo mintis, kodėl būtina taip padaryti.

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas pagyrė saugumo pareigūnus, sulaikiusius Aleksandrą Cz, ir pareiškė, kad pastarasis kėlė realų pavojų prezidento gyvybei. Policijos ekspertai pareiškė, jog švirkšte esančio skysčio tyrimo rezultatai paaiškės penktadienio ryte.

Tai jau antras Lenkijos prezidentas naujųjų laikų šalies istorijoje, į kurio gyvybę buvo ruošiamas pasikėsinimas. Prieš keturis metus buvo areštuotas Brunonas Kwiecienis – 49 metų chemijos dėstytojas iš Krokuvos, kuris planavo susprogdinti Seimą tuo metu, kai jame kalbės prezidentas Bronislawas Komorowskis.

Tuometinės liberalios Piliečių platformos partijos (PPP) vyriausybės bei jos šalininko B.Komorowskio nekentęs chemikas Seimą planavo susprogdinti į pastatą atsitrenkdamas šarvuota mašina, prikrauta 4 tonomis sprogmenų. Vyriškis internete ieškojo šalininkų, o juo susidomėję saugumiečiai įsiprašė į suokalbininkų grupę.

Pernai gruodį B.Kwiecienis buvo nuteistas kalėti 13 metų, tačiau vyras pateikė prokuratūrai apeliaciją, kuri bus kitą pavasarį nagrinėjama.

Pasikėsinimo auka galėjo tapti ir ekspremjeras, šiuo metu šalį valdančios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis. 2010m. rudenį J.Kaczynskis atšaukė planuotą vizitą TTP biure Lodzės mieste, tačiau to nežinojo 66 metų taksistas Ryszardas Cyba, planavęs nušauti šį nekenčiamą politiką.

Kanados ir Lenkijos pilietybę turintis R.Cyba įsiveržė į TTP biurą ir ėmė šaudyti iš legaliai laikyto pistoleto. Nuo kulkų žuvo vienas biuro darbuotojas, o kitas buvo sunkiai sužeistas. Už šį nusikaltimą R.Cyba buvo nuteistas kalėjimo iki gyvos galvos bausme.

Istorikai primena, jog per pasikėsinimą 1922m. žuvo ir pirmas Lenkijos prezidentas, lietuvis Gabrielius Narutavičius. Jį Zachentos parodų rūmuose nušovė dešinių pažiūrų radikalas Eligiuszas Niewiadomskis, už tai nuteistas mirties bausme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.