Lenkijos valdžia siautėja toliau: užsimojo apriboti protesto laisvę

Lenkijos visuomenę papiktino valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) užmojai apriboti demonstracijas. Tačiau valdantiesiems atrodo, kad sprendimas logiškas, o į kritiką jie numoja ranka.

Lenkijos valdžios sprendimas drausti opozicijos demonstracijas sulaukė daug kritikos.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkijos valdžios sprendimas drausti opozicijos demonstracijas sulaukė daug kritikos.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai LR, Varšuva

Dec 8, 2016, 3:18 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:48 PM

TTP nariai nekreipė dėmesio ir į tai, kad kritikos jiems pažėrė net tarptautinės organizacijos, teismai ir daugiau nei 130 nevyriausybinių organizacijų.

Tarp naujųjų įstatymų pataisų kritikų atsidūrė Europos saugumo ir bendradarbiavimo, tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos, Teisininkų sąjunga.

Lenkijos aukščiausias teismas šį ketinimą pavadino antikonstituciniu, prilygstančiu ypatingos padėties šalyje įvedimui.

Stumia skubos tvarka

Valdančioji TTP Seimui pasiūlė skubos tvarka priimti įstatymą, pirmenybę rengti demonstracijas suteikiantį valdantiesiems ir Bažnyčiai. Pagal dabar galiojantį įstatymą savivaldybės privalo sudaryti sąlygas demonstruoti visoms organizacijoms, o konkrečioje vietoje pirmenybę piketuoti gauna tie, kurie pirmieji pateikia prašymą.

Priėmus naujas pataisas opozicinės partijos nebeturės jokių garantijų dėl demonstracijų rengimo. Jei net likus kelioms valandoms iki demonstracijos pradžios toje pačioje vietoje piketuoti panorės valdantieji arba Bažnyčios atstovai, pirmenybė bus suteikta pastariesiems.

Tuo metu opozicijai bus nurodyta savo eitynes rengti kitoje vietoje arba nerengti iš viso. Maža to, valdantieji su Bažnyčia turės teisę savo demonstracijas įregistruoti kaip daugkartines, tad net kelerius ateinančius metus toje vietoje užsitikrins pirmenybę rengti eitynes.

Motyvuoja saugumo siekiu

Premjerė Beata Szydlo naujo įstatymo būtinybę aiškina siekiu užtikrinti didesnį saugumą per demonstracijas.

Premjerė priminė, kad per kai kurias šventes Varšuvoje vienu metu būna net keliolika eitynių, dalis jų vyksta netoliese.

Tai esą ne kartą tapo konfliktų ar net riaušių priežastimi. TTP nori tam užkirsti kelią, tad siekia labiau kontroliuoti leidimų demonstracijoms išdavimą ir neleis joms vykti arčiau kaip 100 metrų vienoms nuo kitų.

Televizijos TVN apžvalgininkė Katarzyna Kolenda-Zaleska pareiškė, kad TTP aiškinimai yra vien akių dūmimas.

Iš tikrųjų valdantieji baiminasi gausių opozicijos protestų ir siekia juos apriboti.

Žurnalistė priminė, kad, siekdama ilgiems metams užsitikrinti savo valdymą, TTP jau uzurpavo valstybinę žiniasklaidą, saugumo tarnybas ir prokuratūrą, paralyžiavo Konstitucinį tribunolą. Dabar užsimota žengti dar toliau.

TTP jau prieš kelias savaites savo žiniasklaidoje ėmė skleisti gandus, kad opozicija siekia sukelti maištą ir nuversti vyriausybę.

Demokratijos gynimo komitetui (DGK) pranešus, kad gruodžio 13 dieną rengs visuotinę demonstraciją prieš naująjį įstatymą, valstybinė televizija TVP apkaltino bandymu nuversti vyriausybę.

TVP šį pranešimą palydėjo filmuotais vaizdais iš kruvinų riaušių Venesueloje.

Priminė TTP priekaištus

TTP lyderius dienraštis „Gazeta Wyborcza“ išvadino dviveidžiais. Jiems priminta, kad būdami opozicijoje demonstracijų teisę vadino neginčijama ir nekeičiama.

Prieš keletą metų prezidentas Bronislawas Komorowskis taip pat siūlė uždrausti vienoje vietoje rengti kelias skirtingas demonstracijas, taip esą užkertant kelią konfliktams.

Bet tuomet TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis šį siūlymą pavadino skandalingu, primenančiu Baltarusijos standartus, ir pareiškė, kad jo partija toliau rengs demonstracijas ten, kur panorės. TTP net apskundė įstatymo projektą Konstituciniam tribunolui – jis pataisas pripažino antikonstitucinėmis ir jos nebuvo priimtos.

Dabar padėtis prastesnė, mat TTP uzurpavo teisėsaugos institucijas ir įstatymo projekto nebebus kam užginčyti.

Iki šiol valdantieji prisibijojo užsienio kritikos ir masinių demonstracijų.

Pastarųjų netrukus gali nelikti, o nedemokratinius TTP veiksmus labiausiai kritikavusios JAV pritilo, mat prezidento rinkimus laimėjęs Donaldas Trumpas neslepia simpatijų TTP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.