Skandalas Jungtinėje Karalystėje: šimtai policininkų kaltinami lytiniu išnaudojimu

Jungtinę Karalystę krečia skandalas. Daugiau nei 300 policininkų sulaukė kaltinimų, kad naudodamiesi savo pozicija lytiškai išnaudojo pažeidžiamus žmones, kuriuos jiems buvo paskirta ginti ir saugoti nuo pavojaus.

334 Anglijos ir Velso policininkai kaltinami piktnaudžiavę pareigomis, kad lytiškai išnaudotų žmones.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
334 Anglijos ir Velso policininkai kaltinami piktnaudžiavę pareigomis, kad lytiškai išnaudotų žmones.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 11:07 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:53 PM

Jos Didenybės policijos inspekcija (HMIC) paviešino ataskaitą, kurioje paaiškėjo Jungtinės Karalystės policininkų savivaliavimo ir piktnaudžiavimo galia mastas, rašo „The Independent“.

Anot HMIC, policininkų elgesys buvo tolygus didžiausiai korupcijai. Inspekcija taip pat išpeikė policijos pajėgas dėl nepakankamų veiksmų kovojant su lytiniu žmonių išnaudojimu.

„Ar gali būti kas blogiau nei sergėtojas, kuris piktnaudžiauja aukos pasitikėjimu? Nėra jokio didesnio viešojo pasitikėjimo pažeidimo“, – pareiškė Jos Didenybės inspektorius Mike'as Cunninghamas.

Šių metų gegužę – tuo metu dar ėjo vidaus reikalų ministro pareigas – Theresa May paragino HMIC ištirti, kiek policininkai piktnaudžiauja tarnyba.

Inspekcijos išvados apstulbino visus: nustatyta, kad Anglijoje ir Velse per dvejus pastaruosius metus, iki 2016-ųjų kovo, įvyko 436 incidentai, kai policininkai naudojosi pareigomis, kad lytiškai išnaudotų aukas.

Mažiau nei apie pusę šių įvykių buvo pranešta Nepriklausomai policijos skundų komisijai. Atleistų policininkų skaičius taip pat neatitinka išnaudojimo atvejų skaičiaus.

„Įmanoma ir net tikėtina, kad problema daug rimtesnė nei skaičiai, kurie buvo pranešti, – nuogąstavo inspektorius N.Cunninghamas. – Tai yra  rimčiausia korupcijos forma. Tai piktnaudžiavimas galia, kai gynėjas tampa smurtautoju.“

Iš viso kaltinami 334 policijos pareigūnai. Savo pozicija piktnaudžiavusių policininkų buvo visuose tirtuose komisariatuose, išskyrus vieną, o 39 proc. lytinio išnaudojimo aukų – smurtą namuose patyrę asmenys.

Išnaudojami buvo ir areštuoti asmenys, problemų dėl alkoholio ir narkotikų turintys žmonės.

HMIC ataskaitoje skamba perspėjimas, kad nors Jungtinės Karalystės policija pripažįsta, jog problema rimta, dalis pareigūnų nemano, kad galios naudojimas tvirkinant žmones yra rimtos korupcijos išraiška.

Inspekcijos ataskaitoje taip pat rašoma, kad beveik pusė visų ištirtų komisariatų neturi pajėgų stebėti, ar darbe pareigūnai nenaršo duomenų bazėse ieškodami aukų. 

„Policija privalo tapti aktyvesnė, kad panaikintų problemą iki jai atsirandant, o ne tvarkytųsi su pasekmėmis, jau pranešus apie išnaudojimą“, – tvirtino M.Cunnighamas.

Tiesa, pasak inspektoriaus, dauguma policininkų savo pareigas vykdė dorai ir buvo pasibaisėję kolegų veiksmais.

Pasirodžius ataskaitai Nepriklausomos policijos skundų komisijos pirmininkė Anne Owers susisiekė su visais Anglijos bei Velso policijos vadais ir paragino pranešti apie visus lytinio išnaudojimo atvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.