Lenkijos opozicija streiko neketina stabdyti net per šventes

Lenkijos opozicijos

Lenkijos opozicija tęs sėdimąjį streiką iki sausio 11 dienos.<br>AP nuotr.
Lenkijos opozicija tęs sėdimąjį streiką iki sausio 11 dienos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-24 11:53, atnaujinta 2018-02-09 20:58

„Tai simbolinis ir liūdnas protestas, pirmas Lenkijos parlamentui“, – naujienų agentūrai AFP sakė liberalios opozicinės Šiuolaikinės partijos (Nowoczesna) parlamentarė Joanna Scheuring-Wielgus.

„Planuojame likti mažiausiai iki sausio 11 dienos, iki suplanuotos naujos parlamento sesijos“, – pridūrė deputatas Marcinas Kierwinskis iš opozicinės centristų Pilietinės platformos (PO).

Deputatai sėdimąjį streiką pagrindinėje parlamento salėje pradėjo praėjusią savaitę, lauke protestuojant tūkstančiams demonstrantų. Protestai kilo valdančiajai partijai „Teisė ir teisingumas“ (TTP) paskelbus planus apriboti žurnalistų teisę nušviesti parlamento darbą.

Tuomet deputatai kitoje parlamento pastato vietoje surengė balsavimą dėl kitų metų biudžeto, bet opozicija pareiškė, kad dėl to biudžetas buvo patvirtintas neteisėtai, ir ragino surengti naują balsavimą.

TTP vėliau atsisakė prieštaringai vertinamų pasiūlymų dėl žiniasklaidos, pagal kuriuos į parlamento spaudos galeriją būtų buvę įleidžiama tik po du žurnalistus iš vienos žiniasklaidos priemonės ir būtų buvę uždrausta žurnalistams fotografuoti bei filmuoti.

Tačiau ši konservatyvi partija tvirtai laikosi kitų savo sprendimų, priimtų po atėjimo į valdžią praėjusiais metais, tarp kurių yra žiniasklaidos kontrolės sugriežtinimas ir Konstitucinio Teismo įstatymo pakeitimai.

Opoziciją remia saujelė demonstrantų, kurie, nepaisydami žiemos šalčio, dieną ir naktį stovyklauja priešais parlamentą.

Kiti Varšuvos gyventojai jiems neša maisto ir antklodžių, malkų laužams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.