Neišsipildžiusios prognozės privertė Prancūzijos dienraštį žengti netikėtą žingsnį

[[ge:lrytas:lrytas:706150]]

„Le Parisien“ suklydo anksčiau per daug pasitikėdamas apklausomis.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
„Le Parisien“ suklydo anksčiau per daug pasitikėdamas apklausomis.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2017, 4:01 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:40 PM

Dienraštis „Le Parisien“ nurodė, kad nebeužsakinės viešosios nuomonės tyrimų „Ipsos“ apklausų, o jo straipsniai apie artėjančius prezidento rinkimus bus paremti laikraščio žurnalistų surinkta medžiaga.

„Po ilgų diskusijų nusprendėme sugrįžti prie mūsų profesijos esmės – darbo vietoje“, – Prancūzijos radijui „France Inter“ sakė dienraščio redaktorius Stephane'as Albouy.

Visgi jis neatmetė galimybės laikraščio straipsniuose remtis kitų žiniasklaidos priemonių apklausomis.

Kad galėtų apibrėžti politines tendencijas ir įvardyti pirmaujančius kandidatus, dauguma žiniasklaidos priemonių paprastai kliaujasi viešosios nuomonės tyrimais – šimtų, kartais tūkstančių rinkėjų apklausa telefonu ar internetu.

Tačiau tokių tyrimų patikimumu imta smarkiai abejoti po virtinės praėjusių metų sukrėtimų, kai apklausų rengėjams nepavyko numatyti, kad Didžiosios Britanijos rinkėjai referendume nubalsuos už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, Donaldas Trumpas triumfuos JAV prezidento rinkimuose, o Francois Fillonas laimės Prancūzijos dešiniųjų pirminius rinkimus.

Pasak S.Albouy, laikraštis turėjo įsiklausyti į kritikų pareiškimus, kad žurnalistai „atitrūko nuo tikrovės“. Vis dėlto jis neigė, kad „Le Parisien“ suklydo anksčiau per daug pasitikėdamas apklausomis.

„Aš neužsipuolu apklausų ... Sudėtingiausia – kaip mums, žiniasklaidai, jomis naudotis“, – sakė redaktorius ir pridūrė, kad dėl „Le Parisien“ naujojo požiūrio „tapsime artimesni mūsų skaitytojams“.

Viešosios nuomonės tyrimų agentūros sako, kad Vakarų demokratijas ištikę sukrėtimai, susiję su masine migracija ir ekonomikos sunkumais, daro jų darbą daug sudėtingesnį. Analitikų prognozių patikimumas taip pat menksta dėl rinkėjų nuotaikų svyravimų, pasireiškiančių artėjant balsavimui.

Prancūzijoje balandį ir gegužę vyks du prezidento rinkimų ratai, o birželį bus renkamas parlamentas.

Šiuo metu apklausos pergalę prezidento rinkimuose prognozuoja Respublikonų partijos kandidatui F.Fillonui, bet jam teks įnirtingai grumtis su ultradešiniuoju Nacionaliniu frontu, taip pat su keliais nepriklausomais kandidatais bei dar nežinomu Socialistų partijos kandidatu.

Gruodį iš nepopuliaraus prezidento Francois Hollande'o vyriausybės premjero posto pasitraukęs Manuelis Vallsas antradienį pristatė savo programą, siekdamas tapti Socialistų partijos kandidatu.

Socialistai savo kandidato pirminius rinkimus surengs vėliau šį mėnesį.

Centro kairiųjų pažiūrų F.Vallsui teks varžytis su labiau kairiosios pakraipos oponentais, tarp jų buvusiu pramonės ministru Arnaud Montebourg'u.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.