Bavarai užsimojo atsiskirti nuo Vokietijos

Nuo Vokietijos atsiskirti sumaniusiems bavarams teks atsisakyti savo užmojų. Vieno pietinės šalies dalies gyventojo siūlymui kelią užkirto teismas, bet Berlyno valdžiai ši žemė neketina paklusti.

Nuo Vokietijos atsiskirti sumaniusiems bavarams teks atsisakyti savo užmojų. Vieno pietinės šalies dalies gyventojo siūlymui kelią užkirto teismas, bet Berlyno valdžiai ši žemė neketina paklusti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuo Vokietijos atsiskirti sumaniusiems bavarams teks atsisakyti savo užmojų. Vieno pietinės šalies dalies gyventojo siūlymui kelią užkirto teismas, bet Berlyno valdžiai ši žemė neketina paklusti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 5, 2017, 3:17 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:21 PM

Vokietijos konstitucinis teismas atmetė siūlymą surengti Bavarijoje referendumą dėl to, ar ši pietinė žemė turėtų nustoti būti Vokietijos dalimi.

Į birželį surengtą Jungtinės Karalystės referendumą dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) panašus balsavimas negalės vykti, nes jis prieštarauja Vokietijos konstitucijai, kuri neleidžia žemėms atsiskirti.

„Vokietijos Federacinėje Respublikoje, kuri yra tautinė valstybė, besiremianti vokiečių valdžia, atskiros žemės negali pačios keisti konstitucijos“, – pirmadienį pranešė teismas.

Dėl tokio sprendimo apgailestavo Bavarijos partija, kuri pasisako už savarankiškos valstybės ES sukūrimą.

„Kova už bavarų nepriklausomybę nesibaigs teisme, o bus tęsiama mūsų žmonių valia. Džiaugiamės, kad visoje Europoje ryškėja tautų apsisprendimo teisė.

Toliau dėl to kovosime visus naujuosius metus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ žadėjo partija.

Bavarai jau seniai nenoriai paklūsta Berlyno valdžiai.

Antai įstatymo, jau dvejus metus liepiančio rūšiuoti visas šiukšles, iki šiol nesilaiko vienas Bavarijos miestas.

Bavarai oficialiai šį įstatymą taikyti pradėjo tik šią sausio 1-ąją, tačiau ir tai neįtikino Altetingo gyventojų.

Netoli Austrijos sienos esančio miesto tarybos pirmininkas Erwinas Schneideris pareiškė, kad maisto atliekoms skirtos šiukšliadėžės čia atsiras tik per jo lavoną.

Jo tikinimu, gyventojai jau ir taip moka susitvarkyti su atliekomis, tad Berlyno sugalvota penkių skirtingų rūšių šiukšlėms skirtų dėžių sistema jiems visai nereikalinga.

Su Vokietijos valdžia bavarai nesutaria ir dėl rimtesnių problemų. Antai didžiausią migrantų krizės naštą patyrusi žemė jau seniai grasino kanclerei Angelai Merkel teismais dėl jos atvertų durų pabėgėliams.

O vokiečiai savo ruožtu nepatenkinti, kad bavarai turi keturiomis poilsio dienomis daugiau nei likusi Vokietija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.