Lenkija nusprendė sekti Donaldo Trumpo pėdomis

JAV prezidentui Donaldui Trumpui pasirašius įsakymą į šalį nebeįleisti imigrantų iš septynių musulmoniškų valstybių, Lenkijos vyriausybė pranešė irgi pasunkinsianti sąlygas atvykti kai kurių šalių piliečiams.

Lenkijos vidaus reikalų ministras M.Blaszczakas (centre) ir šalies valdžia pritaria D.Trumpo draudimui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos vidaus reikalų ministras M.Blaszczakas (centre) ir šalies valdžia pritaria D.Trumpo draudimui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Feb 2, 2017, 4:43 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:22 PM

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad bus sudarytas sąrašas šalių, kurių piliečių atvykimas bus ribojamas.

Ministerija skelbia, kad taip bus daroma siekiant geriau atrinkti asmenis, kuriems negali būti suteikiamas pabėgėlio statusas.

Imigracijos apribojimus ketinama įtvirtinti įstatymo dėl pagalbos užsieniečiams pataisomis.

Ministerija pranešė ketinanti keliskart pagreitinti sprendimų dėl to, ar atvykėliui bus suteikiamas leidimas gyventi, ar jis bus išprašytas iš šalies, priėmimą.

Šiuo metu asmenys, pasienyje pareiškę, kad savo šalyje patiria diskriminaciją, ir paprašę suteikti pabėgėlio statusą, turi teisę dvejus metus gyventi specialiuose pabėgėlių centruose laukdami galutinio teismo sprendimo.

Priėmus įstatymo pataisas, atvykėlio likimas bus nusprendžiamas per 28 dienas.

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas pareiškė, kad tokių pataisų tikslas yra geresnė sienų apsauga, skubesnis nelegalių atvykėlių išsiuntimas ir kartu didesnis saugumas Lenkijoje.

Anot ministro, jei imigrantai ar per Lenkiją bandantys į Vakarus sprukti asmenys žinos, kad čia patekti yra neįmanoma, tai ir nebebandys to daryti.

Tiesa, žmogaus teises ginanti Helsinkio grupė sukritikavo tokius Lenkijos vyriausybės planus. Organizacijos atstovas Jacekas Bialasas pabėgėlių skirstymą pagal kilmės šalį pavadino diskriminaciniu.

J.Bialasas priminė, kad nuo kankinimų ir persekiojimų kenčiantys žmonės į užsienį dažniausiai patenka neteisėtais būdais, todėl specialiai sunkinti jų atvykimą yra neetiška.

Pagreitintas prašymų suteikti pabėgėlio statusą svarstymas esą neleis prašymų išsamiau įvertinti ir sumažins galimybes gauti teigiamą sprendimą.

Varšuvos žiniasklaida priminė, jog vyriausybinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) neslėpė džiaugsmo JAV prezidento rinkimus laimėjus D.Trumpui.

Valdantieji esą viliasi, kad tvirtos rankos politiką vykdantis prezidentas nekritikuos TTP dėl demokratinių normų laužymo, kaip dėl to Varšuvą nuolat peikia Europos Sąjungos institucijos.

Apžvalgininkai spėja, jog prieš imigrantus nukreipta TTP retorika padėjo šiai partijai laimėti Seimo rinkimus, todėl vyriausybė toliau atkakliai priešinasi Europos Sąjungos reikalavimui priimti pabėgėlius ir neslepia pagyrų D.Trumpui.

Antai Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis pareiškė, kad JAV prezidentas elgiasi teisingai, nes kiekviena valstybė turi teisę nustatyti savo imigracijos politiką.

„Nė viena šalis neturi šio įsipareigojimo, o D.Trumpas yra išrinktas prezidentas, todėl jis turi teisę nuspręsti“, – kalbėjo ministras.

Lenkija pati ilgai kovojo su Bendrijos nustatyta pabėgėlių iš Pietų Europos perkėlimo kvotų sistema. Be to, šalį ėmus valdyti TTP, pasieniečiai neleidžia į ją iš Baltarusijos įvažiuoti čečėnams ir nepriima jų prašymų suteikti pabėgėlio statusą.

Bendrija kritikuoja Lenkiją nesilaikant tarptautinių imigracijos susitarimų, bet Varšuva ignoruoja kritiką ir čečėnų nebepriima.

Respublikonus pradžiugino teisėju

D.Trumpas vakar paskelbė, kad į velionio teisėjo Antonino Scalios vietą JAV aukščiausiajame teisme siūlo itin konservatyvių pažiūrų 49 metų teisėją Neilą Gorsuchą. Dabar teisme yra aštuoni teisėjai, todėl svarstant tokius svarbius klausimus kaip imigracija susidarydavo patas – „už“ ir „prieš“ balsuodavo toks pat skaičius teisėjų.

Todėl D.Trumpo į laisvą postą pasiūlytas teisėjas Amerikos respublikonus pradžiugino dėl to, kad N.Gorsuchas teisėjų santykį pakeis respublikonų naudai. Dėl to tikėtina, kad Aukščiausiojo teismo sprendimai bus kur kas konservatyvesni nei pastarosios kadencijos metu. Tiesa, D.Trumpas dar prieš rinkimus buvo pažadėjęs, kad į Aukščiausiąjį teismą paskirs konservatyvių pažiūrų asmenį.

Iš Kolorado valstijos kilęs N.Gorsuchas yra populiarus tarp respublikonų ir laikomas D.Trumpo koziriu, kai Aukščiausiajam teismui teks svarstyti tokius visuomenę skaldančius klausimus kaip abortai, religinė laisvė, LGBT bendruomenės teisės ir sveikatos apsauga.

Vakar Senato komitetų nariai patvirtino tris D.Trumpo nominuotus asmenis į vyriausybės postus. Jeffas Sessionsas taps generaliniu prokuroru, Stevenas Mnuchinas bus iždo sekretorius, o Tomas Price’as taps Sveikatos departamento vadovu.

Tiesa, visus tris politikus dar turės oficialiai patvirtinti Senatas, tačiau tai tėra formalumas, nes respublikonų jame daugiau nei demokratų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.