Vengrijos miestelis užsimojo sukurti rojų baltaodžiams katalikams

Vienas Vengrijos miestelis užsimojo sukurti rojų baltaodžiams europiečiams. Svetimšalių nemėgstantys vengrai tikisi, kad jų įvesta griežta tvarka suvilios atvykti panašiai manančius katalikus.

Europos vertybes apginti pasišovęs Ašothalomo meras L.Toroczkai apribojo musulmonų ir homoseksualų teises.<br>„Twitter“ nuotr.
Europos vertybes apginti pasišovęs Ašothalomo meras L.Toroczkai apribojo musulmonų ir homoseksualų teises.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 8, 2017, 7:59 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 1:12 PM

Pietų Vengrijos pasienyje įsikūrusio Ašothalomo valdžia nevaržoma nustato savo taisykles. Antai čia uždrausta rengtis tautiniais musulmoniškais drabužiais ir statyti mečetes.

„Į miestelį kviečiame žmones iš Vakarų Europos, kurie nenori gyventi daugiakultūrėje visuomenėje“, – aiškino Ašothalomo meras Laszlo Toroczkai.

Pasak miestelio vadovo, šioje gyvenvietėje siekiama apsaugoti vietines tradicijas, kurias esą sugriautų čia atsikraustę musulmonai.

„Mes stebime dideles musulmonų bendruomenes Vakarų Europoje, kurioms nepavyko gerai integruotis.

Nenorime patirti to paties. Norėčiau, kad Europa priklausytų europiečiams, Azija – azijiečiams, o Afrika – afrikiečiams“, – aiškino vengras.

Panašios nuotaikos tvyro ir visoje Vengrijoje. Antai premjeras Viktoras Orbanas pranešė, kad artimiausiu metu visi į šalį atvykstantys migrantai bus sulaikomi ir apgyvendinami prieglaudose.

Tiesa, net ir svetimšalių besišalinančiame Ašothalome įsikūrę du musulmonai. Pasak kai kurių vengrų, bendruomenė juos puikiai priėmė.

„Jie nieko neprovokuoja, nedėvi tradicinių drabužių, nepuldinėja žmonių, – tikino vienas miestelio gyventojas. – Aš pažįstu juos asmeniškai, sutariame puikiai.“

Tiesa, tradicines vertybes ginanti Ašothalomo valdžia vien musulmonų persekiojimu neapsiriboja. Miestelio meras taip pat uždraudė homoseksualams viešai demonstruoti jausmus.

Pasienio miestelio savavaliavimas patraukė ir centrinės valdžios dėmesį. Dauguma Vengrijos teisininkų įsitikinę, kad šie įstatymai prieštarauja konstitucijai. Vyriausybė ketina juos įvertinti jau kitą savaitę.

Vis dėlto išskirtinius įstatymus remia daugelis Ašothalomo bendruomenės narių.

Vietos gyventoja Eniko Undreiner tvirtino, kad ją išgąsdino pernai miestelį užplūdęs prieglobsčio prašytojų srautas.

„Aš daug laiko leidau namuose su vaikais, buvo akimirkų, kai jutau baimę“, – pasakojo E.Undreiner.

O Ašothalomo meras L.Toroczkai tikina, kad jo miestelis gali parodyti pavyzdį visai Europai.

Jis pasamdė apsaugos darbuotojus, kurie kiaurą parą patruliuoja palei pasienį, ir tikisi, kad tai padės pritraukti naujų baltaodžių europiečių gyventojų.

Anot L.Toroczkai, jo tikslas nėra sukurti baltųjų viršenybe tikinčią bendruomenę, o paprasčiausiai apginti tradicinį gyvenimo būdą.

„Kadangi mes esame baltaodžiai europiečiai katalikai, tokie ir norime toliau likti, – tvirtino L.Toroczkai. – Jeigu būtume juodaodžiai, norėtume likti juodaodžių miesteliu.

Norime apginti tai, kas esame.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.