Po Lenkijos premjerės avarijos – skandalas

Lenkijos premjerei Beatai Szydlo patekus į avariją Seime kilo ginčai. Opozicija įtarinėja, kad valdantieji bando nuslėpti tikrąsias avarijos priežastis.

Premjerės vairuotojas, siekdamas išvengti susidūrimo, trenkėsi į pakelės medį.<br>AP nuotr.
Premjerės vairuotojas, siekdamas išvengti susidūrimo, trenkėsi į pakelės medį.<br>AP nuotr.
Premjerė nepatyrė sunkių sužalojimų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Premjerė nepatyrė sunkių sužalojimų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Feb 14, 2017, 8:26 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:00 AM

Avarija įvyko penktadienio vakarą Osvencimo mieste šalies pietuose. Premjerę vežantis vyriausybinis automobilis lenkė automobilį, kuris netikėtai ėmė sukti į šalutinę gatvę kairėje kelio pusėje.

Siekdamas išvengti susidūrimo premjerės vairuotojas stabdė automobilį ir suko į šalikelę, dėl to atsitrenkė į pakelės medį. Du apsaugos darbuotojai ir premjerė patyrė nedidelių susižalojimų, premjerė iš ligoninės Varšuvoje bus išrašyta jau šiandien.

Po šio incidento užvirė karšti ginčai. Opozicinės Piliečių platformos partijos vicepirmininkas ir buvęs teisingumo ministras Borisas Budka piktinosi, kad į kalėjimą norima pasiųsti nekaltą automobilio „Fiat“ vairuotoją 21 metų vaikiną, dėl kurio teko sukti į šalikelę.

Šiuolaikinės partijos lyderis Ryszardas Petru pareiškė, kad suversdami kaltę minėtam vairuotojui valdantieji siekia nuslėpti ministrų vykdomą savivalę keliuose.

Jo nuomone, tikrąsias avarijos priežastis siekiama nuslėpti siekiant išvengti kritikos dėl atsainaus požiūrio nepaisant ankstesnių avarijų.

Prieš metus prezidentą Andrzejų Dudą vežęs automobilis apvirto automagistralėje, nes nebuvo pakeistos visiškai nusidėvėjusios padangos ir viena jų sprogo.

O prieš dvi savaites aštuonių automobilių susidūrimą sukėlė gynybos ministrą Antonį Macierewiczių vežęs vairuotojas, viršijęs greitį gyvenvietėje. Ministras vyko ne darbo reikalais, o į partijos vakaronę, tad žiniasklaida ėmė negailestingai jį kritikuoti piktnaudžiaujant savo padėtimi ir keliant grėsmę kitiems eismo dalyviams.

Žiniasklaida ministrą A.Macierewiczių kritikavo ne tik dėl eismo taisyklių pažeidimo, bet ir dėl to, kad nepasidomėjo sudaužytų civilių automobilių keleivių sveikata. Ministras po susidūrimo skubiai nulėkė į vakarėlį kitu automobiliu, o vėliau teisinosi, kad taip privalėjo padaryti, nes susidūrimą galėjo sukelti teroristai.

Toks pasiteisinimas buvo išjuoktas, mat avariją sukėlė būtent ministro automobilių kortežas.

Spėjama, kad premjerė B.Szydlo į susidūrimą pateko irgi dėl ją vežusių trijų automobilių kortežo vairuotojų kaltės, bet vidaus reikalų viceministras Jaroslawas Zielinskis pareiškė, jog su incidentu galėjo būti susiję teroristai.

Beje, prezidentui A.Dudai prieš metus patekus į avariją, Teisės ir teisingumo partija irgi iš pradžių spėjo, kad buvo įvykdytas teroro aktas. Taip buvo siekiama nuslėpti, kad prezidentas važiavo neprisisegęs saugos diržų, o padangos buvo laiku nepakeistos naujomis.

Opozicija spėja, kad kalbomis apie teroristus valdantieji nori užčiaupti kritikus ir sutrukdyti objektyviam tyrimui.

Dienraštis „Rzeczpospolita“ tvirtino, kad B.Szydlo automobilis Osvencime lėkė ne nustatytu 50, o 100 km per valandą greičiu. Be to, premjerės mašina 21-erių jaunuolio „Fiat“ lenkė nepaisydama dvigubos ištisinės linijos.

Premjerės vairuotojas buvo išjungęs perspėjančią automobilio sireną, nes to pageidavo triukšmo nemėgstanti B.Szydlo. Be to, vyriausybinė mašina esą važiavo neįjungusi ir švieselių ant stogo, kurios įpareigoja kitus eismo dalyvius kortežui suteikti pirmenybę.

Įtarimus, kad valdantieji slapukauja, padidino suklastotas valstybinės televizijos TVP reportažas. Jame buvo pateiktas kompiuterinis avarijos vaizdas, žiūrovams melagingai rodant, kad avarijos vietoje nebuvo dvigubos ištisinės linijos.

Slapukavimu buvo apkaltintas ir vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas, pareiškęs, kad premjerę vežęs vairuotojas turi 15 metų vairavimo patirtį. Žurnalistai atskleidė, kad šis vyriškis daug metų dirbo Vyriausybės apsaugos tarnyboje, o šarvuotą mašiną vairuoja neseniai.

M.Blaszczakas tikino, kad akivaizdus avarijos kaltininkas yra „Fiat“ vairuotojas, – jis buvo užsidėjęs ausines, klausėsi muzikos ir negirdėjo signalų. Bet vairuotojas tai neigia.

Opozicija teigia, jog valdantieji darys viską, kad šantažuodami nekaltą vairuotoją priverstų jį prisiimti kaltę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.