Spektaklis Varšuvoje užtraukė Bažnyčios rūstybę

Lenkijos vyskupų konferencija Varšuvos šiuolaikinio teatro vadovus dėl pernelyg drąsaus spektaklio „Prakeikimas“ apšaukė eretikais ir pakvietė tikinčiuosius melstis. Bažnyčia šio spektaklio kūrėjus paragino liautis gyventi nuodėmingai.

Aktoriai pjaustė kryžių, taip atkreipdami dėmesį į Bažnyčios įtaką valdžiai.
Aktoriai pjaustė kryžių, taip atkreipdami dėmesį į Bažnyčios įtaką valdžiai.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Feb 24, 2017, 1:46 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 3:44 AM

Katalikiška žiniasklaida bei pavieniai vyskupai neslėpė labiausiai įsiutę dėl to, jog aktoriai pjūklu supjaustė kryžių, o ant popiežiaus Jono Pauliaus II skulptūros užkabino lentelę „Pedofilų rėmėjas“.

O valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovė spaudai sceną, kurioje viena aktorė imitavo oralinį seksą su popiežiaus skulptūra, pavadino šlykščia ir neleistina.

Parlamentarė spektaklį palygino su mėšlu, o aktorius ir režisierių apkaltino skleidžiant raginimus nužudyti TTP lyderį Jaroslawą Kaczynskį. Mat vienoje prieštaringai vertinamo spektaklio scenoje aktorius provokuojamai pareiškė, jog persigalvojo dėl J.Kaczynskio žmogžudystės užsakymo, nes tai prieštarauja įstatymui.

Šitas juokelis bei žiūrovėms skirtas prašymas prisipažinti, kad jos darėsi abortus, supykdė ir kitą TTP narį Dominiką Tarczynskį.

Politikas parašė skundą Varšuvos prokuratūrai ir ji pradėjo tyrimą dėl galimo religinių jausmų žeminimo ir skatinimo žudyti.

Šiuolaikinio teatro direktorius Pawelas Lysiakas oficialiame pareiškime atmetė kaltinimus ir priminė, jog šalies konstitucija garantuoja žodžio laisvę.

Direktorius pakvietė spektaklį vertinti ne pagal pavienius sakinius ar vaizdus, bet kaip meninę visumą ir siekį parodyti ideologinių pažiūrų gausą.

Varšuvos universiteto Lenkijos kultūros instituto vadovė Iwona Kurz pareiškė, jog tai yra vienas geriausių pastaraisiais metais šalyje pastatytų spektaklių.

Pasak jos, kūrinys kritikuoja ne religiją, bet Bažnyčios dviveidiškumą ir tai, kad Lenkijoje ši visagalė institucija yra aukščiau už įstatymus.

Spektaklio režisierius krotas Oliveris Frljičius priminė, jog aktoriai scenoje žiūrovus įspėja, kad kūrinio veiksmas yra išgalvotas.

Kūriniu jis teigė siekiantis sukelti emocijas, diskusijas ir apmąstymus, o įsižeisti ar juo labiau bausti už teatro kūrybą yra kvaila.

40-mečiam O.Frljičiui skandalingo režisieriaus etiketė klijuojama jau seniai. Mat ir gimtinėje jis nevengia statyti prieštaringai vertinamų spektaklių, dėl to sulaukė pripažinimo ir Vakarų valstybėse.

Lenkijoje šis režisierius išgarsėjo prieš dvejus metus, kai Bydgoščiaus teatre pastatė spektaklį apie pabėgėlius „Mūsų prievarta, jūsų prievarta“.

Scena, kurioje nuoga musulmonė pabėgėlė iš makšties ištraukia Lenkijos vėliavą, papiktino vietos nacionalistus, o ant benzino statinių nukryžiuotas Jėzus Kristus įsiutino katalikų radikalus.

Prokuratūra buvo pradėjusi bylą, o valdantieji grasino teatrui nutraukti finansavimą. Šalies intelektualai tai pavadino neleistinu spaudimu.

Varšuvos teatre O.Frljičius nusprendė pastatyti ir Bažnyčią kritikuojančią pjesę „Prakeikimas“ apie nelaimingą moters meilę kunigui.

Pjesę prieš šimtmetį sukūręs rašytojas bei dailininkas Stanislawas Wyspianskis dėl jos taip pat sulaukė Bažnyčios kritikos.

Spektaklio premjera įvyko praėjusį šeštadienį, bet skandalas kilo tik tada, kai vienas žiūrovas paviešino slapta telefonu nufilmuotas jo ištraukas.

Po to prie teatro protesto piketus ėmė rengti nacionalistinės bei katalikiškos organizacijos.

Tiesa, dauguma kritikų spektaklį išgyrė, todėl visi bilietai buvo išpirkti akimirksniu.

Vyskupų konferencijos kaltinimas teatrui eretiškumu nustebino visuomenę.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ priminė, jog pastarąjį kartą Bažnyčia teatralus eretikais buvo išvadinusi dar 1968 metais.

Tada rūstybę užsitraukė pjesė „Apocalypsis cum figuris“, kurią Vroclave pastatė garsus eksperimentinio meno atstovas Jerzy Grotowskis.

Vyskupus tada įsiutino scena, kai į žemę sugrįžęs Kristus buvo išvarytas tikinčiųjų.

Bažnyčiai pataikavusi sovietinė valdžia režisierių tada irgi išpeikė. Tai buvo viena priežasčių, kodėl J.Grotowskis persikėlė gyventi ir kurti į Italiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.