Lenkijos politikas troško paversti žmoną bibline verge

Lenkijos politikas susižavėjo katalikiškų organizacijų puoselėjamu šeimos modeliu ir nutarė perauklėti savo žmoną. Vyras aiškino, kad sutuoktinė turi vykdyti jo įgeidžius, bet netrukus sulaukė skyrybų.

R.Piaseckis tikino, kad žmonos norai prieštarauja jo įsitikinimams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
R.Piaseckis tikino, kad žmonos norai prieštarauja jo įsitikinimams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
R.Piaseckis tikino, kad žmonos norai prieštarauja jo įsitikinimams.
R.Piaseckis tikino, kad žmonos norai prieštarauja jo įsitikinimams.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2017-03-07 07:44, atnaujinta 2017-04-08 11:55

Lenkiją valdanti katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) dosniai remia ne tiktai Bažnyčią, bet ir katalikiškas tradicijas puoselėjančias organizacijas. Pastaruoju metu kaip grybai po lietaus dygsta organizacijos, palaikančios biblinį šeimos modelį, kuriame moters vaidmuo apsiriboja paklusnumu vyrui.

Tokiu šeimos modeliu susižavėjęs Bydgoščiaus miesto tarybos narys Rafalas Piaseckis surašė žmonai privalomo elgesio taisykles ir iškabino virtuvėje.

Anot dienraščio „Express Bydgoski“, taisyklėse buvo parašyta, jog rytą žmona privalo švelniai žadinti vyrą, o po to paruošti jam skanius pusryčius.

Po darbo žmona negali eiti į jokius susitikimus su kolegėmis, o per 15 minučių privalo atsirasti namuose. 17 val. žmona turi vyrui paduoti karšto maisto, o 21 val. privalo būti pasiruošusi patenkinti jį lovoje.

Kai žmona pareiškė, jog nesuspės iki 21 val. atlikti visų darbų, įniršęs R.Piaseckis per langą išmetė nešiojamojo kompiuterio baterijas ir interneto modemą.

Bandžiusiai diskutuoti dėl savo teisių žmonai politikas delnu uždengdavo burną ir sakydavo, kad ji privalo jam paklusti, nes to moko Biblija.

Neapsikentusi tokio teroro moteris padavė skyrybų pareiškimą ir apskundė vyrą naudojus prieš ją fizinę bei moralinę prievartą. R.Piaseckis pradžioje gynėsi, kad žmona jį šmeižia, nes jis jos esą nemušė, o vien ranka užčiaupdavo burną ir draudė gatvėje žiūrėti į kitus vyrus.

Politikas teisinosi užaugęs tradicines vertybes puoselėjusioje šeimoje, kur tėvas dirbo, o motina tvarkė namus ir prižiūrėjo vaikus. Jis esą ir žmoną įkalbinėjo taip gyventi, bet ji norėjo siekti karjeros darbe, papildomai mokytis, lankyti aerobikos treniruotes, o tai prieštaravo jo įsitikinimams.

Tokį pasiteisinimą pasmerkę moterų teisių gynėjai priminė, kad pernai net 4,3 tūkst. moterų Bydgoščiuje kreipėsi į policiją dėl namuose patiriamo sutuoktinių teroro. Kilus skandalui TTP sustabdė partinius R.Piaseckio įgaliojimus.

Žurnalas „Newsweek“ prognozuoja, kad tokių skandalų nemažės, nes daugėja organizacijų, giriančių biblinį šeimos modelį.

Antai Lodzės katalikiškos organizacijos „Filome“ kursuose „Kaip tapti gera žmona“ apsilankiusi „Newsweek“ žurnalistė patyrė šoką. Vedėjas mokė, kad vyras pagal Dievo planą yra stipresnis ir protingesnis už moterį, tad ji turi apsiriboti namų priežiūra ir vaikų auklėjimu. Dalyvėms buvo cituojami šv.Pauliaus žodžiai apie moters pareigą būti paklusniai vyrui ir aiškinama, kad žmonai dažytis nereikėtų, o suknelė neturėtų atidengti kelių.

Panašius pamokymus žurnalistė išgirdo ir Balstogės katedroje rengiamuose kursuose „Patriarchalinė šeima. Labiausiai tinkanti mūsų laikams“. Arkivyskupo Henryko Hoserio manymu, žmona turi pasitikėti savo vyru ir jam paklusti.

Teologas Jaroslawas Makowskis negailestingai sukritikavo tokius kursus – pareiškė, jog jie propaguoja grįžimą į praeitį, kai į moteris žiūrėta kaip į žemesnę būtybę ar vien sekso objektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.