Škotija sieks antrojo referendumo dėl nepriklausomybės

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon patvirtino planus, kad sieks rengti antrąjį referendumą dėl nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės, skelbia „The Guardian“ ir „The Independent“.

Škotijos antrasis referendumas dėl nepriklausomybės galimai bus rengiamas tarp 2018 metų rudens ir 2019 metų pavasario.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Škotijos antrasis referendumas dėl nepriklausomybės galimai bus rengiamas tarp 2018 metų rudens ir 2019 metų pavasario.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
N.Sturgeon pareiškė, kad bus rengiamas antrasis referendumas dėl nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
N.Sturgeon pareiškė, kad bus rengiamas antrasis referendumas dėl nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 13, 2017, 12:54 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:12 AM

Pirmadienį kalboje N.Sturgeon pareiškė, kad prašys Škotijos parlamento kitą savaitę balsuoti dėl antrojo nepriklausomybės referendumo.

„Jei Škotija ignoruojama tokiais svarbiais klausimais kaip ES ir Bendroji rinka, tai aišku, kad į mūsų balsą gali būti nekreipiama dėmesio bet kada ir bet kuriuo klausimu“, – sakė N.Sturgeon.

Škotijos nacionalinė partija pernai laimėjo Škotijos parlamento rinkimus skelbdama, kad rengs dar vieną referendumą dėl nepriklausomybės, jei Škotija „būtų patraukta iš ES prieš mūsų valią“.

Pernai birželį referendume dėl išstojimo iš ES 62 proc. škotų balsavo už tai, kad pasiliktų Bendrijoje.

Anot N.Sturgeon, referendumas dėl nepriklausomybės turėtų būti surengtas tarp 2018 metų rudens ir 2019 metų pavasario, nes tada „Brexit“ sąlygos visiems bus aiškios, tačiau dar nebus formaliai išstota iš ES.

N.Sturgeon tvirtino, kad kreipsis į Jungtinės Karalystės vyriausybę, kad gautų leidimą referendumui. Anot Škotijos pirmosios ministrės, nėra aišku, kiek užtruks su vyriausybe susiderėti dėl referendumo, tačiau ji tikisi, kad viską pavyks padaryti ganėtinai greitai. N.Sturgeon teigė nesitikinti, kad Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May uždraus rengti antrą referendumą.

Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas yra pareiškęs, kad neketina priešintis dar vienam škotų nepriklausomybės referendumui, jei toks būtų surengtas.

„Nebėra pasirinkimo nesikeisti, tačiau duosime škotams pasirinkti, kokių pokyčių jie nori, – tvirtino N.Sturgeon. – Manau yra teisinga Škotijai turėti pasirinkimą, manau yra klaidinga vesti Škotiją keliu, kur ji negali rinktis pasekmių ekonomikai ir visuomenei. Manau, kad referendume škotai pasirinks nepriklausomybę, tačiau tai bus škotų pasirinkimas. Aš labai aiškiai sakiau, kad pasirinkimas bus gerai informuotas.“

Paklausta, ar referendumas dėl nepriklausomybės nesukurs neaiškumų, kurie pakenks verslui, N.Sturgeon atsakė, kad „Brexit“ ir taip jau sukūrė daug neaiškumų.

Pirmasis Škotijos referendumas dėl nepriklausomybės buvo surengtas 2014 metų rugsėjį: jame 55 proc. balsuotojų pareiškė norintys likti Jungtinės Karalystės sudėtyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.