Theresa May žada pradėti „Brexit“ procesą artimiausiomis dienomis

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May antradienį išlaikė įtampą,

T.May žadėjo aktyvuoti 50-ąją sutartį iki kovo pabaigos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
T.May žadėjo aktyvuoti 50-ąją sutartį iki kovo pabaigos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 4:12 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:51 PM

Pirmadienį, po kelias savaites trukusių diskusijų, Jungtinės Karalystės parlamentas pritarė įstatymui, suteikiančius T.May įgaliojimą aktyvuoti ES Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį ir pradėti dvejus metus užtruksiantį skyrybų su Bendrija procesą.

Kreipdamasi į parlamentarus premjerė sakė, kad „artimiausiomis dienomis“ šį įstatymą patvirtins karalienė Elizabeth II ir ji galės pradėti vadinamąjį „Brexit“ procesą.

„Mes laikomės prieš šešis mėnesius mano sudaryto grafiko“, – pareiškė T.May, kalbėdama apie savo pažadą aktyvuoti 50-ąją sutartį iki kovo pabaigos.

„Aš sugrįšiu į šiuos Rūmus iki šio mėnesio pabaigos pranešti, kai oficialiai aktyvuosiu 50-ąjį straipsnį ir pradėsiu Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesą“, – sakė ji.

„Tai bus reikšminga akimirka visai mūsų šaliai“, – pridūrė premjerė.

Parlamentarai iš opozicinės Leiboristų partijos negailėjo pašaipų, kai ministrė pirmininkė informavo susirinkusiuosius apie praėjusios savaitės ES viršūnių susitikimą, ypač jai prisiminus, kaip ji paragino ES lyderius užbaigti kurti Europos bendrąją rinką, iš kurios Jungtinė Karalystė ruošiasi trauktis.

Ypač audringos reakcijos susilaukė jos pažadas konsultuotis su visomis Britanijos dalimis dėl „Brexit“, nuskambėjęs dieną po to, kai Škotijos valdantieji nacionalistai paskelbė apie planus rengti dar vieną referendumą dėl nepriklausomybės.

Britų vyriausybė atsakė, kad antro referendumo nereikia, kadangi mažiau nei prieš trejus metus balsavimu škotai nepritarė atsiskyrimui nuo Jungtinės Karalystės, o T.May antradienį pareiškė, kad „dabar ne laikas žaisti politiką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.