5 priežastys, kodėl Geertas Wildersas nelaimėjo pirmos vietos rinkimuose

Nyderlandų parlamento rinkimų rezultatai mažų mažiausiai nustebino: beveik dvejus metus apklausose pirmavęs populistas Geertas Wildersas galų gale prarado palaikymą ir liko antroje vietoje. Tačiau kodėl? Tam yra penkios galimos priežastys.

G.Wildersas negavo tokio rezultato, kokio tikėjosi.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
G.Wildersas negavo tokio rezultato, kokio tikėjosi.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nyderlandų rinkimuose išstojimą iš ES, „Nexit“, žadėjęs populistas G.Wilsersas (viršuje kairėje) užėmė antrą vietą. Jį aplenkė premjeras M.Rutte (dešinėje).<br>lrytas.lt montažas, AFP ir „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nyderlandų rinkimuose išstojimą iš ES, „Nexit“, žadėjęs populistas G.Wilsersas (viršuje kairėje) užėmė antrą vietą. Jį aplenkė premjeras M.Rutte (dešinėje).<br>lrytas.lt montažas, AFP ir „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2017, 9:18 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:57 PM

Pirmoji priežastis yra nuomonė pakeitę balsuotojai. G.Wilderso Laisvės partija jau ne kartą likus nebedaug laiko iki rinkimų yra netekusi dalies savo balsuotojų. Tai galėjo nulemti staiga susivokę rinkėjai, kuriems iššūkį islamui, Briuseliui ir elitui metęs G.Wildersas staiga tapo nebepatrauklus, tad jie rinkosi patikimesnę, stabilesnę partiją.

Be to, antroji priežastis gali būti, kad G.Wildersui pakenkė itin didelis balsuotojų aktyvumas šiuose rinkimuose: pareikšti savo valios atėjo daugiau kaip 80 proc. visų 12,9 mln. balso teisę turinčių olandų. BBC skelbia, kad didelis aktyvumas buvo labiau į naudą liberalioms ir ES remiančioms partijoms.

Trečia priežastis susijusi su apklausų tikslumu. Nors Nyderlanduose atliekamos balsuotojų apklausos dažniausiai būna itin tikslios, vis dėlto, išlieka galimybė, kad jos šį kartą klydo.

G.Wilderso Laisvės partija pirmavo iki kovo, kai staiga ją pradėjo lenkti premjero Marko Rutte Liberalų partija.

Ketvirtoji priežastis – netikėti įvykiai paskutinę akimirką. Koją G.Wildersui taip pat galėjo pakišti ne kas kitas o Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kuris aistringai liejo tulžį ant olandų ir juos išvadino banditais, naciais, fašistais bei apkaltino juos dėl Srebrenicos žudynių.

Žodžių karas tarp Nyderlandų ir Turkijos kilo dėl to, kad prieš pat rinkimus olandai, sunerimę dėl saugumo, nenorėjo leisti tos šalies ministrams rengti mitingų Roterdame.

Ankara kaip mat pasiuto, mat ministrai ketino agituoti už Turkijos prezidento R.T.Erdogano galių praplėtimą balandžio 16 dienos referendume. Kadangi Nyderlanduose gyvena 250 tūkst. turkų, turinčių balso teisę, R.T.Erdoganui jų palaikymas – itin svarbus.

Įsiplieskus konfliktui tarp Amsterdamo ir Ankaros, Nyderlandų premjeras M.Rutte parodė, kad turi stuburą ir sugeba apginti savo šalį nuo nepagrįstų kaltinimų, tuo pačiu metu likdamas ištikimas liberalioms savo šalies vertybėms.

Anot ekspertų, būtent konfliktas su Turkija galėjo premjerui M.Rutte ir jo Liberalų partijai padėti pritraukti balsuotojų iš kitų partijų. Mat premjeras save pateikė kaip stabilumo ir kompetencijos šaltinį, kol G.Wildersas daugiausiai tik reiškėsi socialiniame tinkle „Twitter“.

Galiausiai, penktoji priežastis, kodėl šie rinkimai nebuvo palankūs G.Wilderso pergalei – auganti šalies ekonomika. Nyderlanduose ekonominė situacija yra gera, todėl nėra itin gilaus nepasitenkinimo vyriausybe.

Jei ekonominė situacija būtų prastesnė, imigracijos, saugumo bei vakarietiško identiteto temos būtų tapusios žymiai aštresnės, be to, būtų daugiau valdžia nepatenkintų ir dėl to G.Wildersą remiančių žmonių.

Nyderlandų rinkimuose suskaičiavus daugiau nei 95 proc. balsų paaiškėjo, kad G.Wilderso Laisvės partija laimėjo 20 mandatų, o premjero M.Rutte partija – 33. Apklausos prognozavo, kad G.Wildersas ir M.Rutte turėtų surinkti panašų skaičių balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.