Diena po Nyderlandų rinkimų. Kas olandų laukia dabar?

Nyderlandų premjero Marko Rutte nuomone, parlamento rinkimuose valią išreiškę olandai griežtai pasakė „ne“ populizmui. Jo Liberalų partija iškovojo daugumą mandatų, o kraštutinių dešinių pažiūrų Geerto Wilderso Laisvės partija liko antra. Tiesa, dar nėra aišku, ar populistai nepateks į valdžią.

Kol kas nėra aišku, ar G.Wildersas (dešinėje) bus įtrauktas į valdančiąją koaliciją.<br>lrytas.lt montažas, AFP ir „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kol kas nėra aišku, ar G.Wildersas (dešinėje) bus įtrauktas į valdančiąją koaliciją.<br>lrytas.lt montažas, AFP ir „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-16 10:23, atnaujinta 2017-04-07 21:52

Jau šimtmetį Nyderlandus valdo koalicijos. Norint sudaryti valdančiąją daugumą reikia surinkti 76 iš 150 mandatų, todėl partijoms bet kuriuo atveju reikės tarpusavyje derėtis, kad sudarytų koaliciją, rašo BBC ir „The Guardian“.

Iki rinkimų Nyderlandų kairiosios partijos buvo pareiškusios, kad neketina bendradarbiauti su G.Wildersu.

Be to, kartų poskonį burnoje G.Wildersas sugebėjo palikti ir premjero M.Rutte Liberalų partijai. 2010 metais Laisvės partija rėmė liberalus valdžioje, bet neturėjo ministrų, o 2012 metais G.Wildersas dėl nesutarimų nutarė premjero vyriausybės neberemti.

Dėl to surasti bendrą kalbą G.Wildersui su kitomis partijomis bus itin sudėtinga, ypač turint omenyje Laisvės partijos aršią retoriką Briuselio, elito ir islamo atžvilgiu.

Suskaičiavus 95 proc. visų balsų, G.Wilderso Laisvės partija laimėjo 20 mandatų, o premjero M.Rutte Liberalų partija – net 33. Buvo prognozuota, kad šių politikų kova bus itin įtempta, nes G.Wildersas apklausose pirmavo beveik dvejus metus.

Krikščionys demokratai bei partija D66 laimėjo po 19 vietų parlamente, o Žaliųjų partija – net 14 mandatų.

Tai reiškia, kad Liberalų partija galėtų į koaliciją įtraukti šias tris partijas, jog sudarytų valdančiąją daugumą: tokiu atveju nereikėtų nuolaidžiauti G.Wildersui ir jis vėl nebūtų prileistas prie vyriausybės.

Tiesa, koalicijos Nyderlanduose formuojamos itin ilgai: praėjusį kartą tai padaryti užtruko beveik du mėnesius. Dėl to būsimos Nyderlandų vyriausybės pamatyti nepavyks dar ilgai, o per tą laiką gali įvykti įvairiausių netikėtumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.