J.C.Junckeris: „Naujoji Romos deklaracija suteikia ES daugiau optimizmo“

[[ge:lrytas:lrytas:495773]]

Vis dėlto lyderiai pažymėjo, kad Bendrijos narės bendrus tikslus gali įgyvendinti skirtinga sparta.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Vis dėlto lyderiai pažymėjo, kad Bendrijos narės bendrus tikslus gali įgyvendinti skirtinga sparta.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-25 13:51, atnaujinta 2017-04-07 05:56

Nauja deklaracija, šeštadienį pasirašyta 27 Europos Sąjungos narių lyderių, minint Bendrijos įkūrimo 60-ąsias metines, suteikia erdvės didesniam optimizmui dėl bloko ateities, pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas- Claude'as Junckeris.

Pasak J.-C.Junckerio, Romoje susitikę lyderiai sutinka, kad jų pasirašytas dokumentas yra gera pradžia diskusijoms dėl įvairių Bendrijos ateities aspektų, Didžiajai Britanijai apsisprendus pasitraukti iš bloko.

„Dabartinė atmosfera – kad galime su pasitikėjimu imtis tai spręsti“, – teigė jis.

„Viskas, ką pasiekėme per kelias dienas prieš Romos (susitikimą) ir per kelias pastarąsias valandas čia, Romoje, perteikia stiprėjančią optimistinę nuotaiką, nes, priešingai nei manyta, nebuvo jokios priešpriešos, jokio didelio ginčo tarp kelių numanomų kelių“, – pridūrė J.-C.Junckeris.

Naujojoje Romos deklaracijoje pažymima: „Padarysime Europos Sąjungą stipresnę ir atsparesnę, užtikrinę dar didesnę savo vienybę bei solidarumą ir pagarbą bendroms vertybėms. Vienybė yra ir būtinybė, ir laisvas mūsų pasirinkimas. Mūsų šalys, jei veiktų atskirai, būtų pasaulinių veiksnių nustumtos į nuošalę. Geriausias būdas daryti jiems poveikį ir apginti savo bendrus interesus bei vertybes – laikytis drauge.“

Vis dėlto lyderiai pažymėjo, kad Bendrijos narės bendrus tikslus gali įgyvendinti skirtinga sparta.

„Veiksime kartu, prireikus skirtingu tempu ir intensyvumu, tačiau judėdami ta pačia kryptimi, kaip tą darėme ir anksčiau, laikydamiesi Sutarčių ir palikdami duris atviras tiems, kurie norės prisijungti vėliau. Mūsų Sąjunga yra vieninga ir nedaloma“, – pridūrė lyderiai.

ES faktiškai laikėsi šio principo ir anksčiau: tik 19 jos narių priklauso euro zonai; taip pat ne visos Bendrijos narės priklauso Šengeno laisvojo judėjimo zonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.