ES derybininkas Michelis Barnier: greitas „Brexit“ paspartintų susitarimą dėl prekybos

[[ge:lrytas:lrytas:714963]]

ES derybininkas dėl „Brexit“ M.Barnier ragino kuo greičiau susitarti dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Bendrijos sąlygų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
ES derybininkas dėl „Brexit“ M.Barnier ragino kuo greičiau susitarti dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Bendrijos sąlygų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 2:28 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 7:50 PM

„Kuo greičiau susitarsime dėl sklandaus pasitraukimo sąlygų, tuo greičiau galėsime rengtis savo ateities prekybos santykiams“, – sakė jis Europos Parlamente Strasbūre.

„Susitarimas dėl laisvos ir teisingos prekybos, taip pat dėl saugumo bei gynybos“, – sakė jis europarlamentarams, besiruošiantiems balsuoti dėl „raudonosiomis linijomis“ pavadintų gairių, kuriomis bus vadovaujamasi per dvejus metus truksiančias „Brexit“ derybas.

Prancūzas M.Barnier pridūrė, kad parlamentas – pirmoji ES institucija, pareikšianti oficialią poziciją dėl Britanijos premjerės Theresos May praėjusią savaitę atsiųsto laiško, inicijuojančio išstojimą iš Bendrijos – turėtų nustatyti derybų „toną“.

ES nesutiko su Th.May prašymu vienu metu derėtis ir dėl jos šalies išstojimo iš Bendrijos, ir dėl ateities prekybos susitarimo sąlygų.

M.Barnier pabrėžė, kad pirmiausia būtina susitarti su Britanija dėl jos finansinių įsipareigojimų, Jungtinėje Karalystėje gyvenančių ES piliečių teisių ir sienos su Šiaurės Airija, ir tik tada bus galima imti derėtis dėl ateities santykių.

„Nesiūlome to taktiniais sumetimais arba tam, kad sukurtume Jungtinei Karalystei sunkumų. Tai reikalinga, kad sugebėtume pasiekti susitarimą per dvejus metus – labai trumpą laikotarpį“, – sakė jis.

Visgi vyriausiasis ES derybininkas perspėjo, kad „velnias slypi detalėse“.

M.Barnier, buvęs eurokomisaras ir Prancūzijos ministras, taip pat paragino likusias 27 ES nares likti vieningas per „Brexit“ derybas, nes baiminamasi, kad Britanija gali mėginti gauti naudos iš susiskaldžiusios Europos.

„Jei sąjunga bus nevieninga, rizikuojame neturėti jokio susitarimo“, – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.