Prie „Brexit“ referendumo rankas prikišo Rusijos programišiai?

Apie kitų valstybių kišimąsi į demokratinius procesus jau kalba ne tik JAV. Britai įtarinėja Rusijos ir Kinijos programišius prikišus nagus prie oficialios referendumo dėl „Brexit“ svetainės.

Praėjusių metų birželį britai nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr
Praėjusių metų birželį britai nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 22, 2017, 1:01 PM, atnaujinta Apr 25, 2017, 9:17 PM

Jungtinės Karalystės Parlamento Viešosios administracijos ir konstitucinių klausimų komitetas pranešė, jog jiems susirūpinimą kelia įtarimai, kad į balsavimą dėl „Brexit“ galėjo kištis užsienio valstybės.

Komitetas tiksliai nenurodė, kas gali būti atsakingas už šiuos veiksmus, tačiau pažymėjo, kad Rusijos ir Kinijos programišių vykdomų kibernetinių atakų braižas labai panašus: jie išmano žmonių psichologiją ir žino, kaip panaudoti individualių asmenų naudojamas kompiuterines sistemas.

Jungtinės Karalystės vyriausybė buvo priversta pratęsti registracijos balsuoti referendume laiką, nes birželio 7-ąją, likus 100 minučių iki sistemos užsidarymo, į ją buvo įsilaužta.

Ši kibernetinė ataka privertė nerimauti, kad dešimtys tūkstančių žmonių galėjo taip ir neužsiregistruoti balsuoti referendume.

Mat tuo metu buvo prisijungę apie 50 tūkstančių vartotojų – kaip dažnai būna, žmonės susigriebė užsiregistruoti pačią paskutinę dieną.

Trečiadienį paviešintoje parlamentarų ataskaitoje rašoma: „JAV ir Jungtinės Karalystės kibernetikos suvokimas yra techninis ir pagrįstas kompiuterių tinklų veikimu.

Tačiau Rusija ir Kinija laikosi požiūrio, kuris grįstas masine psichologija ir individualių asmenų poveikiu. Akivaizdu, kad mėginta paveikti referendumo rezultatus.“ („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.