ES pareigūnas papiktino Vengriją „antisemitizmo“ kaltinimu

Vengrija Europos Komisijos vicepirmininkui Fransui Timmermansui penktadienį pasakė trauktis dėl komentaro, kad vengrų premjero Viktoro Orbano priešiškumą milijardieriui George’ui Sorosui lemia antisemitizmas.

 F.Timmermansas sulaukė kritikos.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 F.Timmermansas sulaukė kritikos.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-06 14:47, atnaujinta 2017-05-06 14:50

Vengrijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad F.Timmermansas „apkaltinęs Vengrijos premjerą ir šalies vyriausybę antisemitizmu turėtų atsistatydinti iš savo posto“.

Užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto sakė, kad šie komentarai yra „nepagrįstas kaltinimas“ ir kad Vengrija „kovodama su antisemitizmu padarė daugiau nei bet kas Europoje“, sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad Budapeštas „turi didelių problemų“ su Vengrijoje gimusiu finansininku ir filantropu G.Sorosu, bet šie „ginčai absoliučiai neturi nieko bendra su George’o Soroso kilme ar religija“.

V.Orbanas praėjusią savaitę Europos Parlamentui pasakė, kad G.Sorosas yra „Vengriją puolantis amerikiečių finansinis spekuliantas“ ir kad jis „sugriovė milijonų europiečių gyvenimus“.

Interviu vokiečių savaitraščiui „Die Zeit“, kuris jį išspausdino ketvirtadienį, paklaustas, ar, jo nuomone, šie komentarai skamba antisemitiškai, F.Timmermansas atsakė: „Aš tai supratau lygiai taip pat kaip jūs ir buvau priblokštas.“

Europos Komisijos atstovė sakė, kad F.Timmermansas V.Orbano kalbą interpretavo kaip „provokaciją“, ir pridūrė:

„Ateityje mums reikia susilaikyti nuo dviprasmiškų frazių vartojimo, kad nekiltų nesusipratimų.“

V.Orbanas praėjusią savaitę lankėsi Briuselyje ginti švietimo įstatymo, kuriuo, kaip įsitikinęs gerbiamas, G.Soroso įsteigtas Centrinės Europos universitetas (CEU) Budapešte, siekiama jį uždaryti.

Įstatymo projektas išprovokavo gatvių protestus ir tarptautinį susirūpinimą, kurį reiškė ir JAV valstybės departamentas. Tuo tarpu atitinkamą atvirą laišką pasirašė daugiau kaip 900 akademikų iš viso pasaulio.

V.Orbanas kaltino šį 1991 metais, po komunizmo žlugimo įsteigtą universitetą „sukčiavimu“ ir „neteisingu pranašumu“ prieš vietos institucijas, bet CEU kaltinimus atmetė kaip „šmeižikiškus“.

V.Orbano vyriausybė taip pat siekia įpareigoti nevyriausybines organizacijas, gaunančias didesnį nei nustatyta finansavimą iš užsienio, užsiregistruoti „užsienio finansuojamomis organizacijomis“ ir taip žymėti visas savo publikacijas.

Šios taisyklės, panašios į galiojančias Rusijoje, taip pat yra laikomos nukreiptomis prieš G.Soroso fondą „Open Society Foundation“, kuris finansuoja pilietinės visuomenės organizacijas ir kuris taip pat buvo kritikuojamas kitose regiono šalyse.

V.Orbanas, kuris labai žavisi JAV prezidentu Donaldu Trumpu, seniai kaltina 86 metų G.Sorosą, kad šis remdamas imigraciją siekia pakirsti Europą ir perša jai „terorizmo Trojos arklį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.