ES suteiks Micheliui Barnier mandatą vesti „Brexit“ derybas

Europos Sąjungos ministrai pirmadienį suteiks prancūzui Micheliui Barnier mandatą atstovauti Bendrijai derybose dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo, kurios, kaip prognozuoja šis diplomatas, turi prasidėti birželio viduryje, po pirmalaikių rinkimų Jungtinėje Karalystėje.

 M.Barnier atstovaus ES derybose su Jungtine Karalyste dėl išstojimo iš Bendrijos.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 M.Barnier atstovaus ES derybose su Jungtine Karalyste dėl išstojimo iš Bendrijos.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2017, 9:41 AM, atnaujinta May 22, 2017, 9:44 AM

M.Barnier surems ietis su britų „Brexit“ ministru Davidu Davisu, prognozavusiu, kad „derybos bus sunkios, o kai kada netgi konfrontacinės“, nors abi pusės trokšta ateityje palaikyti gerus ryšius.

Planuojama, kad Bendrijoje pasiliekančių 27 šalių ministrai 9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku suteiks buvusiam eurokomisarui ir Prancūzijos eksministrui M.Barnier instrukcijas, kaip turėtų būti vedamos derybos.

Šios instrukcijos parengtos vadovaujantis gairėmis, priimtomis po itin trumpai trukusių debatų per balandžio 29-ąją Briuselyje surengtą ES viršūnių susitikimą. Pasak Bendrijos pareigūnų, tas renginys buvo reta ir pabrėžtina vienybės demonstracija.

„Tikimės, kad ir šįkart procesas bus spartus“, – žurnalistams sakė vienas ES diplomatas, kai buvo paklaustas, ar ministrais pirmadienį sprendimą priims lygiai taip pat sparčiai, kaip ir Bendrijos lyderiai – praeitą mėnesį.

Minėtos instrukcijos turėtų lemti derybų kursą per pirmąjį derybų etapą. Planuojama, kad visas „Brexit“ procesas truks dvejus metus, nors kai kurie ES pareigūnai nuogąstauja, kad šis kalendorius pernelyg ambicingas.

Vieni opiausių klausimų – būsimos ES piliečių teisės Britanijoje ir Bendrijoje liekančių gyventi britų teisės, taip pat „skyrybų sąskaita“ Londonui ir sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos statusas.

ES lyderiai susitarė, kad pirmiausiai turi būti pasiekta „pakankama pažanga“ sprendžiant šiuos klausimus, kad būtų galima pradėti tartis dėl būsimų prekybos ryšių.

Su šiuo požiūriu nesutinka Britanija, norinti, kad derybos vyktų lygiagrečiai.

Svari „Brexit“ sąskaita

Th.May perėmė šalies vairą iš savo pirmtako Davido Camerono (Deivido Kamerono), kai šis atsistatydino po „Brexit“ šalininkų pergalės nedidele persvara per pernai birželį Britanijoje įvykusį referendumą. Britai nubalsavo už pasitraukimą iš ES, tvyrant nepasitenkinimui dėl didelės imigracijos ir esą sumažėjusio šalies suverenumo.

D.Camerono raginimai balsuoti, kad Britanija pasiliktų ES, nesulaukė pakankamo palaikymo referendumą, kurį jis pats inicijavo, siekdamas išspręsti nesutarimus savojoje Konservatorių partijoje.

Nors Th.May oficialiai palaikė D.Camerono proeuropietišką poziciją, ji priėmė referendumo rezultatus ir paskelbė birželio 8-ąją vyksiančius pirmalaikius rinkimus, tikėdamasi sustiprinti savo mandatą prieš Londonui pradedant „Brexit“ derybas.

Per šiuo metu vykstančią rinkimų kampaniją Th.May kartojo savo perspėjimą užbaigti „Brexit“ procesą be jokios sutarties su ES, jeigu Bendrijos keliamos sąlygos bus pernelyg griežtos. Vis dėlto ji taip pat tvirtino norinti užsitikrinti sutartį, įskaitant susitarimą dėl naujų prekybos ryšių.

Gegužės 3-ąją M.Barnier sakė, kad „Brexit“ derybos tikriausiai prasidės ne anksčiau kaip birželio viduryje, kai Britanijoje jau bus įvykę rinkimai, o politinis klimatas bus palankesnis susitarimui sudaryti.

M.Barnier pripažino, kad pastangos susitarti dėl Britanijos finansinių įsipareigojimų Europos Sąjungai bus „vienas sunkiausių“ šių derybų aspektų.

Jis sakė nerimaujantis, kad nesugebėjimas susitarti dėl „Brexit“ sąskaitos, galinčios siekti apie 60 mlrd. eurų, gali padidinti tikimybę, jog Britanija pasitrauks be jokios sutarties, o toks scenarijus nebūtų naudingas nė vienai pusei.

M.Barnier pabrėžė, kad kol kas jokia suma nėra nustatyta. Jis paragino kuo sparčiau parengti „metodiką“, pagal kurią turėtų būti apskaičiuotas finansinių įsipareigojimų dydis.

„Brexit“ derybininkas taip pat apžvelgė preliminarų kalendorių iki oficialaus Britanijos išstojimo iš ES po dvejų metų.

Jis tikisi, kad susitarimas dėl pirmosios šio proceso fazės bus pasiektas vėliau šiais metais, kažkuriuo metu nuo spalio iki gruodžio. Antrasis derybų etapas turėtų būti pradėtas nuo ateinančio gruodžio iki 2018-ųjų pavasario, o galutinė „Brexit“ sutartis turėtų būti parengta maždaug 2018-ųjų spalį.

Pagal šį kalendorių būtų siekiama sutarties ratifikavimo procesą užbaigti iki 2019-ųjų kovo, prieš kitus Europos Parlamento rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.