Briuselio baudos neprivers Lenkijos persigalvoti dėl pabėgėlių

Verčiau mokėsime baudą, nei įsileisime svetimšalius. Tokio įsitikinimo neatsižada Lenkijos valdžia ir vis atkakliai priešinasi Briuselio prašymams pasidalyti pabėgėlių našta.

Lenkai nesutinka, kad pabėgėliai būtų atkelti į jų šalį iš stovyklų Europos pietuose. Kai kurie priešiškumą išreiškia Varšuvos gatvėse, dalyvaudami protestuose.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkai nesutinka, kad pabėgėliai būtų atkelti į jų šalį iš stovyklų Europos pietuose. Kai kurie priešiškumą išreiškia Varšuvos gatvėse, dalyvaudami protestuose.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas „Lietuvos rytas“

May 29, 2017, 9:00 AM, atnaujinta May 29, 2017, 9:01 AM

„Ne mes atvėrėme Europos duris pabėgėliams – tai padarė Angela Merkel. Todėl ponia Merkel ir Vokietija, o ne Lenkija privalo prisiimti atsakomybę“, – apie pabėgėlių priėmimą pareiškė valdančiosios nacionalistinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

„Lenkijai būtų blogiau įsileisti pabėgėlius, nei mokėti baudas Europos Sąjungai (ES)“, – aiškino ir Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Mariuszas Blaszczakas.

Taip priešiškai šiedu Varšuvos politikai sureagavo į praėjusią savaitę Europos Komisijos (EK) paskelbtą grasinimą skirti nuobaudas Lenkijai, Austrijai ir Vengrijai, jei jos nevykdys įsipareigojimų dėl pabėgėlių perkėlimo.

Lenkija ir Austrija kol kas nesutiko priimti nė vieno pabėgėlio iš stovyklų Graikijoje ir Italijoje.

Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani interviu Italijos žiniasklaidai penktadienį pareiškė, kad tie, kurie naudojasi ES lėšomis, privalo vykdyti ir bendrus įsipareigojimus.

„Buvome solidarūs su Rytų kraštais, kai jie vadavosi iš komunizmo diktatūros. Dabar mes laukiame solidarumo“, – sakė A.Tajani.

Išgąstis buvo laikinas

EK grasinimas iš pradžių sukėlė sumišimą ir išgąstį Varšuvoje. Užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis Vokietijos dienraščiui „Die Welt“ pareiškė, kad pabėgėliai siekia apsigyventi turtingiausiose ES šalyse, bet Lenkijos vyriausybė taip pat yra atvira ir pasirengusi juos priimti.

Tokia nuomonė prieštaravo prezidento Andrzejaus Dudos ir premjerės Beatos Szydlo žodžiams, išsakytiems prieš paskelbiant EK rezoliuciją.

Prezidentas aiškino, kad neįsivaizduoja, kaip „kas nors gali būti atvežamas jėga ir laikomas“.

O premjerė pabrėžė, kad Lenkijos vyriausybė nesutiks su jokiomis priverstinėmis kvotomis ir „nebijo finansinių baudų“: „Bendrija nieko mums negali padaryti.“

Varšuvos žiniasklaida ėmė spėlioti: galbūt vyriausybė tvirtą poziciją demonstruoja tik šalies gyventojams, o iš tiesų visai nenori konfliktuoti su ES?

Tačiau po TTP lyderio J.Kaczynskio pareiškimo, kad pabėgėliai yra Vokietijos, o ne Lenkijos problema, paaiškėjo, jog valdantieji ryžtasi veltis į konfliktą su ES.

Eina populizmo keliu

Žurnalas „Newsweek“ spėjo, kad šitaip TTP populistiškai pataikauja rinkėjams, kurie už šią partiją balsavo būtent dėl pažadų neįsileisti pabėgėlių.

Po įvairių skandalų TTP reitingai krito, tad partija viliasi, jog karinga pozicija diskusijoje su ES juos pakels.

Štai todėl ministras M.Blaszczakas pabrėžė, kad net 74 procentai lenkų yra prieš pabėgėlių įsileidimą, nes tai šaliai esą reikštų katastrofą.

Ministras pareiškė, kad pabėgėliai yra Vakarų šalių problema, nes tos šalys kadaise pelnėsi iš savo kolonijų, todėl dabar mokėti skolas turi šios valstybės, o ne Lenkija.

Jam antrino J.Kaczynskis, pareiškęs, kad pabėgėliai smarkiai sumažintų valstybės saugumą, visiškai pakeistų šalies kultūrą ir sukeltų socialinę katastrofą.

„Norėdami pažaboti emigrantų agresiją – kad ir prieš moteris, privalėtume panaudoti kokio nors pobūdžio represijas.

Tada iškart paaiškėtų, jog kitų akyse esame nacistai“, – svarstė J.Kaczynskis.

O teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra skaičiavo, kad jeigu TTP nebūtų perėmusi valdžios, šalyje dabar jau būtų ne mažiau kaip 100 tūkst. pabėgėlių.

Be to, TTP politikai neleidžia pamiršti, kad pabėgėlius įsileisti žadėjo ir ankstesnė vyriausybė. Valdantieji gąsdina, kad jei rinkėjai ateityje balsuos už opoziciją, atvykėliai atveš ligų, prievartaus moteris, rengs teroro aktus.

Sulaukė arkivyskupo kritikos

Vyriausybės užsispyrimą neįsileisti pabėgėlių negailestingai sukritikavo buvęs vyskupų konferencijos pirmininkas, arkivyskupas teisės profesorius Tadeuszas Pieronekas.

Kunigas apkaltino TTP, kad ji priima katalikiškas vertybes, tačiau „atstumdama pabėgėlius faktiškai išsižada krikščionybės“.

Anot arkivyskupo, krikščionims pareiga priglausti pabėgėlius yra tapati įsipareigojimui mylėti artimą.

Pasak T.Pieroneko, politikai negali iš Bažnyčios mokymo išsirinkti vien tai, kas jiems patinka, o jeigu taip daro, neturi teisės remtis Bažnyčia ir popiežiumi.

Profesorius apgailestavo, kad politika naikina žmonių moralę ir atjautą, sakė, jog jam gėda dėl to, kad šaliai vadovaujantys tautiečiai išsižada krikščionybės ir paprasto žmogiškumo.

Dvasininko nuomone, įsipareigojimas priimti septynis tūkstančius pabėgėlių yra lašas jūroje, o vyriausybės pažadas skirti Sirijai keturis milijonus zlotų (953 tūkst. eurų) paramos yra pajuoka.

Vis dėlto ne| visi dvasininkai yra tokios pat nuomonės. Labai įtakingas radijo stoties „Radio Maryja“ vadovas kunigas Tadeuszas Rydzykas atvirai palaiko TTP sprendimą neįsileisti pabėgėlių.

Vyskupų konferencija oficialiai parėmė TTP siūlymą pagalbą pabėgėliams sutelkti jų tėvynėje, o ne įsileidžiant į Lenkiją – taip jie nepaisė popiežiaus Pranciškaus kvietimo padėti prieglobsčio prašytojams.

Švietimo ir aukštojo mokslo ministras Jaroslawas Gowinas prieš kiek laiko pareiškė, jog popiežius klysta dėl pabėgėlių. Jis pridūrė, kad pontifiko neklystamumo dogma neapima politinių ir bendrų civilizacijos temų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.