Ministrė pataikauja saviškiams: pinigus dalija tik krikščioniškoms organizacijoms

Lenkijos šeimos, darbo ir socialinės politikos ministrė Elžbieta Rafalska nusprendė neskirti pinigų jai nepatikusioms organizacijoms – finansavimo sulaukė krikščioniškas vertybes ginančios institucijos.

 E.Rafalska nusprendė finansuoti tik jos ideologiją atitinkančias organizacijas. 
 E.Rafalska nusprendė finansuoti tik jos ideologiją atitinkančias organizacijas. 
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 29, 2017, 9:11 AM, atnaujinta May 29, 2017, 9:12 AM

Lenkijos valdančiajai Teisės ir teisingumo partijai atstovaujanti ministrė E.Rafalska sulaukė didžiulės visuomenės kritikos nusprendusi Piliečių iniciatyvos fondo lėšas skirti jai palankioms organizacijoms.

Nors proeuropietiškas vertybes ir idėjas skatinantis Roberto Schumano fondas sulaukė palankaus ekspertų vertinimo ir jau džiaugėsi gausiąs finansavimą, paskutinę akimirką įsikišo E.Rafalska.

Ji nubraukė kelis balus ir taip nusiuntė fondą į paraštes. Toks pat likimas laukė ir Teisės ir visuomenės instituto „Inpris“ bei teisėjų asociacijos „Iustitia“. Visos jos anksčiau finansavimo sulaukdavo.

Tačiau šį kartą pinigai skirti kitoms nevyriausybinėms organizacijoms, kurios skelbėsi puoselėjančios šeimos ir katalikiškąsias vertybes. Tokių atsirado net 16, nors ekspertai jas įvertino prasčiau.

Jis neslėpė, kad tai jį nustebino, nes esą anksčiau gerai ekspertų įvertintiems projektams ministerija skirtų balų nenubraukdavo.

Maža to, tai ministrė esą padarė nesilaikydama nustatytos tvarkos.

Mat priėmusi sprendimą finansavimą skirti kitoms organizacijoms nei ekspertai, ji privalo pateikti raštišką paaiškinimą. Tačiau E.Rafalska to nepadarė.

Stepono Batoro fondo direktorė Ewa Kulik-Bielinska taip pat įsitikinusi, kad ministrės sprendimas yra politinis.

„Neatsitiktinai organizacijos, kurios skatina Europos Sąjungos integraciją, matuoja teisingumo indeksą, buvo išstumtos iš finansuojamų sąrašo“, – „Wyborcza“ kalbėjo E.Kulik-Bielinska.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, jog ministrės pasirinktos nevyriausybinės organizacijos sulaukė didesnio finansavimo, negu leidžia nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.