Prancūzai riejasi dėl festivalio, kur „baltaodžiams draudžiama“

Prancūzijoje liejasi aistros dėl juodaodžių feminisčių festivalio „Nyansapo“, kur planuojama apriboti kitų rasių atstovų ir vyrų skaičių. Paryžiaus merė pasiryžusi festivalį uždrausti, o su rasizmu kovojančios grupuotės irgi laido kritikos strėles į festivalio organizatorius, skelbia „The Guardian“.

 Paryžiaus merė A.Hidalgo siekia uždrausti festivalį.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Paryžiaus merė A.Hidalgo siekia uždrausti festivalį.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2017, 1:50 PM, atnaujinta May 29, 2017, 1:55 PM

Paryžiaus merė Anne Hidalgo pareiškė, kad festivalio „Nyansapo“ organizatoriai galimai sės į teismo suolą, nes didžioji renginio dalis yra rezervuota tik juodaodėms moterims.

Festivalį planuojama rengti liepos 28–30 dienomis Paryžiuje. Anot organizatorių, šis renginio „šaknys kilusios iš juodaodžių feminizmo ir aktyvizmo visos Europos mastu“.

Planuojama, kad 80 proc. festivalio teritorijos būtų skirtos tik juodaodėms moterims. Be to, dalis renginio vietos bus skirta abejų lyčių juodaodžiams, o trečia teritorija – visiems žmonėms, įskaitant kitų rasių atstovus.

„Raginu uždrausti šį festivalį, – rėžė Paryžiaus merė A.Hidalgo, kuri socialiniame tinkle „Twitter“ piktinosi „baltaodžiams draudžiamu“ renginiu.

„Nyansapo“ supykdė ir Prancūzijos organizacijas, kurios kovoja su rasizmu ir antisemitizmu.

„Šis renginys yra baisi klaida, nes pabrėžiama etninė atskirtis, nors kovos su rasizmu judėjimas turėtų žvelgti giliau nei odos spalva“, – festivalį smerkė organizacija „SOS Racisme“.

Tačiau festivalį rengiantis kolektyvas „Mwasi“gynėsi, esą „Nyansapo“ tapo „bjaurių kraštutinių dešinių pažiūrų flango dezinformacijos kampanijos taikiniu“.

„Mums gaila, kad kai kurios su rasizmu kovojančios organizacijos leidžiasi būti taip manipuliuojamos“, – rašoma Paryžiaus kultūros centro „La Generale“, kur bus rengiamas festivalis, tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.