Prancūzijos prezidentas atvirai pasikalbėjo su Vladimiru Putinu

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas teigia, kad pirmojo akis į akį susitikimo metu atvirai pasikalbėjo su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu, informuoja BBC. 

 V.Putinas apsilankė Prancūzijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas apsilankė Prancūzijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas apsilankė Prancūzijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas apsilankė Prancūzijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas apsilankė Prancūzijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas apsilankė Prancūzijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 29, 2017, 11:37 PM, atnaujinta May 29, 2017, 11:41 PM

Per susitikimą Versalio rūmuose abu lyderiai aptarė sklandančius nesutarimus. E. Makronas pareiškė norįs dirbti su V. Putinu dėl Sirijos kovoje su terorizmu. Tuo tarpu V. Putinas sakė norįs stiprinti ekonominius ryšius su Prancūzija. Abu politikai norėjo pademonstruoti naują pradžią Rusijos ir Prancūzijos santykių, kurie pastaraisiais metais buvom itin įtempti. 

Įtampa Prancūzijos ir Rusijos santykiuose išaugo dėl konfliktų Ukrainoje ir Sirijoje, kur Prancūzija ir Rusija remia priešingas puses. Be to, E. Macrono atstovai kaltino Rusijos agentus prieš jo rinkimų kampaniją surengus kibernetines atakas. 

Santykiai tapo įtempti Prancūzijoje dar prezidentaujant E. Macrono pirmtakui Francois Hollande'ui. Prancūzija laikėsi griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu dėl Rusijos intervencijos Ukrainoje. Be kita ko, Prancūzija priklauso koalicijai, remiančiai arabų sunitų ir kurdų sukilėlius, besipriešinančius Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, kuriam karinę pagalbą teikia Rusija ir Iranas. 

Spalio mėnesį, tuomečiam prezidentui F. Hollande'ui pareiškus, kad Rusijai dėl jos veiksmų Sirijoje net gali grėsti kaltinimai karo nusikaltimais, Rusijos lyderis atšaukė vizitą į Paryžių. 

Kiek anksčiau E. Macronas pasisakė apie dialogo su Rusija svarbą, tačiau teigė, kad pirmadienį įvyksiančio pirmojo susitikimo su Rusijos prezidentu V. Putinu metu bus kalbamasi griežtai. 

Savaitgalį Sicilijoje vykusio didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimo metu dabartinis Prancūzijos lyderis sakė: „Svarbu kalbėtis su Rusija, nes yra ne viena tarptautinė problema, kuri nebus išspręsta, jei nevesime su Rusija griežto dialogo“. 

Versalio rūmai politikų susitikimui pasirinkti dėl parodos, paskirtos Rusijos carui Petrui I Didžiajam, atidarymo. Didžiuosiuose Trianono rūmuose Versalyje atidaryta meno ir kultūros muziejaus „Ermitažo“ paruošta paroda, skirta 300-osioms Petro I Didžiojo vizito Prancūzijoje metinėms. Kremliaus spaudos tarnyba pabrėžė, kad caro vizitas Prancūzijoje žymi tvarių dvišalių santykių pradžią. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.