Varšuvos valdžią šantažuoja sekta?

Lenkijoje gilėja katalikiškos visuomenės dalies konfliktas su netikinčiais. Žiniasklaida įtaria, kad jį kursto paslaptinga ir įtakinga religinė sekta, daranti poveikį ir vyriausybei.

Rekordiniais protestais pasitiktą pasiūlymą visiškai uždrausti abortus galėjo įkvėpti pseudokatalikiška sekta.
Rekordiniais protestais pasitiktą pasiūlymą visiškai uždrausti abortus galėjo įkvėpti pseudokatalikiška sekta.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

2017-06-09 08:16

Praėjusį rudenį Seimui pateiktas įstatymo projektas dėl visiško abortų uždraudimo sukėlė rekordinius protestus ir parodė, kad šią idėją pateikė katalikų teisininkų organizacija „Ordo Iuris“ („Įstatyminė tvarka“).

Kaip rašė „Gazeta Wyborcza“, pastarąją įkūrė Krokuvoje veikianti Petro Skargos krikščioniškos kultūros draugija. O šią draugiją įsteigė Brazilijoje įsikūrusios sektos TFP pasiuntiniai

TFP sutrumpinimu vadinama Brazilijoje įsikūrusi organizacija „Tradicao, Familia e Propriedade“ („Tradicija, šeima ir nuosavybė“).

Jos filialas Lenkijoje tvirtina esanti katalikiška organizacija, tačiau nutyli, kad Prancūzijos parlamentas ją įtraukė į sektų sąrašą kaip pseudokatalikišką, o Brazilijos vyskupų konferencija perspėjo tikinčiuosius laikytis kuo atokiau nuo TFP.

Lenkijos teologas, dominikonų informacijos apie naujus religinius judėjimus bei sektas centro vadovas Pawelas Szupe TFP irgi priskyrė prie sektų.

Dideli protestai nenuramino

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ susidomėjo „Ordo Iuris“ po to, kai šalyje nuvilnijo didžiuliai protestai dėl vyriausybės bandymo visiškai uždrausti abortus.

Į Juodojo pirmadienio streiką įsitraukė daugiau kaip šimto miestų gyventojai. Tuomet išsigandę valdantieji naktiniame pasitarime skubiai atmetė radikalaus įstatymo projektą.

„Ordo Iuris“ sukurptame projekte buvo reikalaujama penkeriems metams į kalėjimą siųsti ne tik abortą pasidariusias moteris, bet ir operaciją atlikusius medicinos darbuotojus.

Toks pasiūlymas sukėlė pasipiktinimą, mat jau dabar galiojantis įstatymas yra vienas griežčiausių ES – leidžia abortus tik išsigimusį vaisių nešiojančioms bei išprievartautoms moterims.

Įstatymo projektą atmetus „Ordo Iuris“ nenurimo. Tvirtino, kad projektą savo parašais bažnyčiose parėmė milijonas tikinčiųjų, tad ir valdančioji katalikiška partija privalo jį priimti.

„Ordo Iuris“ ėmė organizuoti tikinčiųjų protestus prie Seimo, o tai savo ruožtu paskatino abortų priešininkus rengti nesibaigiančius atsakomuosius streikus.

Vertybinių argumentų karas paaštrino tikinčiųjų bei netikinčiųjų diskusijas. Konfliktą pastiprino ir tai, kad „Ordo Iuris“ spaudžiama vyriausybė nutraukė dirbtinio apvaisinimo finansavimą ir uždraudė vaistinėse be receptų pardavinėti kontraceptines tabletes.

Perspėjimai Brazilijoje

TFP, su kuria siejama „Ordo Iuris“, 1960 m. Brazilijoje įsteigė istorijos profesorius bei katalikiškų organizacijų aktyvistas Plinia Correi de Oliveira, skelbęs moralinio atsinaujinimo būtinybę.

Brazilijos vyskupai į TFP iš pradžių žiūrėjo palankiai. Vėliau vis dėlto jiems ėmė kelti nerimą įkūrėjo autoritarizmas, prabangos pomėgis, pranešimai apie išviliotus sekėjų pinigus.

Abejotinos buvo ir jų skelbiamos idėjos: sektos įkūrėjas tvirtino, jog artėja angelų ir demonų susipriešinimo era, todėl išsigelbės tik tie, kurie griežtai laikysis moralinių katalikybės principų.

TFP ne tik skatino ginti šeimos vertybes, bet ir ragino kovoti su komunizmu ir gyrė rinkos ekonomiką ir privačią nuosavybę.

Kunigus gąsdino tai, kad sektos įkūrėjas aukština turtą ir niekina vargšus bei moteris, propaguoja savo paties ir savo motinos kultą bei kritikuoja popiežių Joną Paulių II už dialogą su kitatikiais.

TFP vis dėlto priviliojo turtingų verslininkų, tapo įtakinga ir išplėtė savo veiklą pasaulyje.

Keistos simpatijos Kremliui

„Gazeta Wyborcza“ bei žurnalas „Newsweek“ taip pat atkreipė dėmesį į bičiuliškus TFP santykius su Kremliumi.

Kai Vakarai smerkė Rusiją dėl Krymo okupacijos, TFP savo leidiniuose Lenkijoje palankiai rašė apie Kremliaus politikus.

Be to, organizacijos atstovai vyko į Maskvos oligarchų organizuojamas konferencijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų