Apie kunigą prievartautoją prabilęs lenkų dvasininkas pats sulaukė atpildo

Vroclavo vyskupystės kuriją sukrėtęs seksualinis skandalas nustebino visą šalį ir iškėlė daugybę klausimų, į kuriuos kol kas nei Bažnyčios vadovybė, nei prokuratūra nenori atsakyti.

Kunigas seksualiai išnaudojo kitą kunigą. <br>123rf nuotr.
Kunigas seksualiai išnaudojo kitą kunigą. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jun 13, 2017, 9:29 PM

Nedideliame Miličo miestelyje netoli Vroclavo dirbantis kunigas Adrianas Kosendiakas per interviu vienam tinklaraštininkui, kovojančiam su korupcija ir valdininkų savivaliavimu, prisipažino patyręs kolegos dvasininko K. išprievartavimą.

Tai esą įvyko studijuojant kunigų seminarijoje, kai kunigas K. seminaristą prismaugė ir išnaudojo.

A.Kosendiakas tada esą patyrė didžiulę traumą, bet nedrįso niekam skųstis, nes kunigas K. pareiškė turintis labai aukštas pareigas einančių bičiulių, kurie skundiko karjerą sugadintų visiems laikams. 

Kunigas K. esą vėliau ne kartą seminarijoje bandė įkalbėti A.Kosendiaką atsiduoti, tačiau šis nesutiko, o prievartą dabar ryžosi paviešinti nenorėdamas, kad kiti seminaristai patirtų seksualinį išnaudojimą.

Be to, A.Kosendiakas pareiškė, jog Vroclavo vyskupija dangsto kunigus homoseksualus bei gyvenančius su moterimis, nes į tokius jo demaskavimus nė karto principingai nesureagavo.

Tinklaraštininkui minėtą radijo interviu patalpinus feisbuke Vroclave kilo didžiulis ažiotažas, mat A.Kosendiakas yra regione žinomas kunigas, apdovanotas Žemutinės Silezijos seniūno specialiu medaliu už dvasiškumo puoselėjimą. 

Vroclavo vyskupija žiniasklaidai pranešė sudariusi skubią tyrimo komisiją, turinti išaiškinti kaltinimus kunigui K. 

Be to, minėtas kunigas buvo nedelsiant nušalintas nuo pareigų ir, tol, kol nepaaiškės tyrimo rezultatai, jam buvo uždrausta laikyti mišias.

Vyskupijos atstovas spaudai kunigas Rafalas Kowalskis pareiškė, jog Bažnyčia „maldose prieš Dievą prašys pagalbos likviduojant kilusį blogį ir gydant žaizdas tų, kuriuos tai palietė“.

Po to Vroclave prasidėjo keisti dalykai. Žurnalistams ėmus domėtis kunigu, kuris, anot A.Kosendiako, gyvena su meiluže, paaiškėjo, kad tiek jis, tiek nurodyta moteris skubiai išvyko iš savos parapijos.

Nežinomon vieton išvyko ir kitas kunigas, kurį A.Kosendiakas nurodė esant dideliu gėjų klubų mėgėju.


Dar po keleto dienų, A.Kosendiakui nespėjus paviešinti žadėtų kitų demaskavimų, internete pasirodė įrašai, demaskuojantys patį A.Kosendiaką. 

Iš minėtų įrašų paaiškėjo, jog kunigas praeityje internetu siuntė keliems nepilnamečiams vaikinams pasiūlymus intymiems susitikimams.

A.Kosendiakas bandė teisintis, jog tokie siūlymai yra sena praeitis ir jis nieko nesuviliojo, tačiau Vroclavo arkivyskupas Jozefas Kupny jo nepasigailėjo ir taip pat skubiai atleido iš pareigų. 

Į žurnalistų klausimus, ar A.Kosendiako išsakyti kaltinimai dvasiškiams yra teisingi ir kiek kunigų yra susitepę sekso aferose, neatsako nei vyskupija, nei prokuratūra.

Oficialiai tai teisinama nenoru pakenkti tyrimui, tačiau internautai spėja, jog Bažnyčia deda visas pastangas užčiaupti A.Kosendiaką ir užglaistyti skandalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.