Sovietmečio disidentas metė iššūkį Lenkijos valdžiai

Tris kadencijas Seime dirbęs ir prieš dešimtmetį iš politikos pasitraukęs Wladyslawas Frasyniukas metė iššūkį valdantiesiems. Ar sovietmečio disidentas taps Lenkijos opozicijos veidu?

W.Frasyniukui yra prognozuojamas bendro opozicijos lyderio vaidmuo. <br>R.Butrimo nuotr.
W.Frasyniukui yra prognozuojamas bendro opozicijos lyderio vaidmuo. <br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

Jun 14, 2017, 9:18 AM, atnaujinta Jun 14, 2017, 9:19 AM

„Taip, esu agentas, Lenkijos visuomenės agentas, Europos Sąjungos ir liberalios demokratijos agentas, o tu, Jarekai, esi paprasčiausias Vladimiro Putino, destabilizuojančio ne tik Lenkijos valstybę, bet ir Europą, liokajus“, – taip šalį valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderiui Jaroslawui Kaczynskiui viešai atrėžė garsus sovietmečio opozicionierius W.Frasyniukas.

Komunistų kalinimų nepabūgęs ir profsąjungą „Solidarumas“ kurti padėjęs W.Frasyniukas pastarosiomis dienomis netikėtai vėl atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre.

63 metų vyriškis ryžosi prisidėti prie antivyriausybinės demonstracijos, o kai policija ją išvaikė, paragino sukilti visą tautą.

W.Frasyniuko areštas įaudrino Seimą ir žiniasklaidą – TTP šalininkai ėmė raginti legendinį opozicionierių įkalinti, o opozicija jį drąsina tapti protesto demonstracijų vadu.

Suėmė 140 demonstrantų

Policija šeštadienį areštavo 140 taikių protestuotojų, kurie su gėlėmis rankose sėdėdami blokavo religines penkių šimtų TTP šalininkų eitynes.

Blokadą suorganizavo feisbuke susikūrusi organizacija „Lenkijos respublikos piliečiai“, protestuojanti prieš tai, kad TTP šalininkams buvo suteiktos privilegijos protestuoti.

Prieš du mėnesius Seimas priėmė specialų įstatymą, kuris kas mėnesį rengiamoms demonstracijoms suteikė pirmenybę.

Vykstant joms tuo pat metu šalia negali būti rengiami kiti mitingai, protestai.

Šį įstatymą valdantieji priėmė tam, kad opozicija nebetrukdytų valdžios kas mėnesį rengiamoms eitynėms, skirtoms prezidentinio lėktuvo katastrofai, įvykusiai 2010 metais Smolenske, paminėti.

Per ją žuvo prezidentas Lechas Kaczynskis.

Pastarojo brolį dvynį, TTP įkūrėją ir vadovą J.Kaczynskį, tragedija persekioja iki šiol.

Nuolatos užsako mišias

TTP prieš dvejus metus perėmus šalies valdymą L.Kaczynskio atminimas buvo įamžintas daugiau kaip šimtu paminklų ir gatvių pavadinimų.

Beje, sociologinės apklausos parodė skaudų dalyką TTP lyderiui: velionis prezidentas yra įvardijamas kaip vienas prasčiausių.

Eitynės visada baigiasi trumpa J.Kaczynskio kalba prie prezidentūros – jis kritikuoja opoziciją ir viešina sąmokslo teorijas dėl lėktuvo katastrofos.

Kadangi eitynes ir J.Kaczynskio pareiškimus kaskart plačiai nušviečia valstybinė žiniasklaida, opozicija įtaria, kad renginys yra pretekstas skleisti TTP propagandą.

Opozicijai ėmus per eitynes rengti savo mitingus, Seimas priėmė įstatymą, suteikusį pirmenybę TTP renginiams.

Juodino opoziciją

Kad TTP rengiamos eitynės yra politinis, o ne gedulingas renginys, šeštadienį buvo galima įsitikinti nuo pat pradžių, per mišias Jono Krikštytojo katedroje.

Kunigas Andrzejus Filaberis peikė opoziciją, kad abortus, dirbtinį apvaisinimą, eutanaziją ir homoseksualų vedybas ji traktuoja kaip europietiškas vertybes.

Kunigas gyrė valdančiuosius, kad jie siekia statyti užtvarą tokiai šėtoniškai propagandai.

O kalbėdamas prie prezidentūros J.Kaczynskis eitynių priešininkus prilygino komunistams, kurie sovietmečiu draudė viešas maldas.

W.Frasyniuką supykdė J.Kaczynskio pasakymas, kad „Lenkijoje esą labai išsikerojusios svetimų valstybių agentūros“, ir pažadas, jog valdantieji tai sutvarkys.

Tokiais žodžiais J.Kaczynskis esą pakartojo nuolatinius kaltinimus, kad opozicija gina ne tautinius, o svetimų valstybių ir Briuselio interesus.

W.Frasyniukas nepabūgo savęs pavadinti ES agentu ir pareiškė, kad nuo šiol nuolat vyks blokuoti TTP eitynių.

Vyriškis neišsigando ir prokuratūros pareiškimo, kad už nepaklusimą policijai jam gresia treji metai kalėjimo.

Vyriškis pareiškė, jog situacija ima priminti sovietmečiu galiojusią karinę padėtį, ir paragino nebetylėti visus, kurie nenori, kad TTP sužlugdytų demokratinę teisinę valstybę.

Apžvalgininkų teigimu, W.Frasyniukas gali tapti realiu visuomeninės opozicijos lyderiu, nes nėra susitepęs skandaluose ir yra išsaugojęs autoritetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.