Ispanija per „Brexit“ derybas nesieks susigrąžinti Gibraltaro

Ispanija nesieks susigrąžinti Gibraltaro per „Brexit“ derybas, sekmadienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministras; toks ispanų sprendimas gali sušvelninti įtampą dėl ginčijamos britų teritorijos.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2017, 9:23 AM

Ispanijos pietiniame pakraštyje įsikūrusį Gibraltarą, britų dar vadinamą Uola, Didžioji Britanija valdo nuo 1713 metų, tačiau Ispanija jau seniai reiškė pretenzijas į šią teritoriją.

Vietos politikai baiminasi, kad Ispanija gali paveikti sudėtingas derybas tarp Europos Sąjungos ir Britanijos, kad pamėgintų atgauti šios nedidelės teritorijos kontrolę.

Tačiau interviu su konservatyviu Ispanijos dienraščiu ABC šalies diplomatijos vadovas Alfonso Dastisas pareiškė, kad nenori „pakenkti“ susitarimui reikalaudamas, jog būtų pakeistas Gibraltaro statusas – tokios pozicijos Britanija veikiausiai niekada nepriimtų“.

„Nedarysiu taip, kad susitarimas tarp ES ir Jungtinės Karalystės priklausytų nuo (Ispanijos) suverenumo Gibraltaro atžvilgiu atkūrimo“, – teigė jis.

Jis pridūrė, kad tebegalioja Ispanijos pasiūlymas dėl teritorijos bendro valdymo. Pagal šį planą, Gibraltaro gyventojai turėtų ne tik Britanijos, bet ir Ispanijos pilietybę.

„Pabandysime įtikinti Gibraltaro žmones, kad šią kryptį verta nagrinėti ir kad jiems tai irgi būtų naudinga“, – teigė A.Dastisas.

Ispanijos teigimu, tokiu būdu Gibraltaras galėtų likti ES, tačiau teritorijos pareigūnai kategoriškai nesutinka su šia idėja.

Gibraltaro gyventojai nori išlikti britų kraštu: per 2002 metų referendumą jie pasisakė prieš pasiūlymą, kad Britanija valdytų teritoriją bendrai su Ispanija.

Pernai per referendumą dėl Jungtinės Karalystės atsiskyrimo nuo Europos Sąjungos 96 proc. Gibraltaro gyventojų balsavo prieš „Brexit“, bet panašu, kad tai nekeičia jų nuomonės dėl integracijos į Ispaniją.

Reaguodama į A.Dastiso komentarus, Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovė pareiškė, kad vyriausybė yra įsipareigojusi įtraukti su Gibraltaru susijusius klausimus į sudėtingas derybas dėl „Brexit“.

„JK laikosi savo Gibraltarui duotų garantijų niekada nedalyvauti susitarimuose, pagal kuriuos Gibraltaro žmonės prieš jų laisvą ir demokratiškai išreikštą norą būtų perduoti kitos valstybės suverenumui“, – teigė ji.

Vis dėlto Londonui teks ginčytis dėl vieno ES derybų pozicijos punkto, kuriame teigiama, jog Britanijai palikus Bendriją Ispanija turės teisę vetuoti bet kokius ateities santykius tarp Europos Sąjungos ir Gibraltaro.

Dėl šios sąlygos kovą kilo didžiulė įtampa, o Britanijos premjerė Theresa May tąkart pareiškė, kad prieš šios teritorijos gyventojų valią „niekada“ neleis Gibraltarui išslysti iš jos šalies kontrolės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.