Prestižinė mokykla duris atveria tik oligarchų vaikams

Artėjantys mokslo metai kelia nerimą ne tiktai mokiniams, bet ir jų tėvams – kišenes teks gerokai patuštinti. Tačiau prieš rugsėjį naujoje prestižinėje Londono Itono aikštės mokykloje nuotaikos visai kitos.

Į naująją mokyklą pateks tiktai pačių turtingiausių londoniečių atžalos.<br>„Minerva Education“ nuotr.
Į naująją mokyklą pateks tiktai pačių turtingiausių londoniečių atžalos.<br>„Minerva Education“ nuotr.
Mokykla turtuolių vaikams įsikūrusi prabangiame Londono kvartale.
Mokykla turtuolių vaikams įsikūrusi prabangiame Londono kvartale.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“ ir „The Guardian“ inf.

Aug 7, 2017, 7:55 PM

Itono aikštės mokykla pasirengusi atverti duris tik ypač turtingų bankininkų, aristokratų ir oligarchų vaikams iš aplinkinių Meifero ir Čelsio rajonų.

Rugsėjo 6-ąją naujos mokyklos direktorius Sebastianas Hepheris pasitiks 96-is 12–14 metų paauglius. Gimnazijoje galės mokytis daugiausia 450 mokinių.

Jie įžengs į pastatą, kuriame gyveno lordas Coventry. Tas pats pastatas buvo Džentelmenų klubo, kurio nariai buvo ir garsūs britų rašytojai Ianas Flemingas bei Evelynas Waughas, vieta daugiau nei šimtmetį.

Šio pastato remontas, kuris dar tęsiasi, atsieis daugiau negu 5,2 mln. svarų (5,75 mln. eurų) – tai bus bene ištaigingiausia mokymosi įstaiga pasaulyje.

Mokinių susibūrimai vyks iškilmių salėse, išpuoštose šilkiniais tapetais, kurie čia likę dar nuo 1761-ųjų.

Istorija bus mokoma neoklasikinio stiliaus klasėse, dekoruotose žymaus architekto Roberto Adamo, chemijos eksperimentai bus atliekami laboratorijose, žaismingai pavadintose „Ponios Patmore virtuve“.

„Argi ne šaunu, kad mūsų mokiniai turi galimybę sužinoti apie neoklasiką iš savo aplinkos?

Jiems net nereikės skaityti vadovėlių ar išgirsti apie tai dailės pamokose, užteks apsidairyti aplink – pastatas laikomas architektūros paveldu.

Tik keletas išrinktųjų galės drąsiai šią vietą vadinti mokykla ir būti nuolat įkvėpti pasakiškos patalpų puošybos, – pasakojo švietimo įstaigos direktorius S.Hepheris. – Vieta sportui – tai priešais esantis karališkasis parkas, žaidimų aikštelei skirtas kitas parkas. Daug vietos, aplinkui gamta.“

Paklausus apie mokinių tėvų finansus, mokyklos direktorius nutyla. Tik patikina, kad „jie yra pakankamai turtingi, jeigu įstengia leisti savo atžalas į šią vidurinę, kurios kainos nėra mažos“.

Kaina už metus šioje mokykloje siekia 22,5 tūkst. svarų (24,9 tūkst. eurų).

S.Hepheris teigė, kad daugelis mokinių ne tik mokysis, bet ir gyvena Itono aikštėje – prabangiausiame šalies gyvenamųjų namų kvartale, kur vidutinės nekilnojamojo turto kainos siekia 16,9 mln. svarų (18,7 mln. eurų).

„Prieš dvi savaites priešais mokyklą esančiame parke skyrėme popietę susipažinti.

Vaikai ir jų tėvai nuostabūs“, – pasakojo mokyklos vadovas.

Nors mokinių tėvų darbų spektras platus, daugelis dirba finansų, bankininkystės srityje. Kai kurie turi savus verslus, kiti sukasi mados pasaulyje.

Tačiau paklaustas, ar čia mokysis įžymybių atžalos, S.Hepheris neatviravo.

Gimnazijų poreikis šiame prabangiame rajone visą laiką buvo didelis. Tiesa, nors centre yra daug parengiamųjų mokyklų, Londonas tapo tikra kovos arena šeimoms, norinčioms išleisti vaikus į geras mokymo įstaigas.

Pasak direktoriaus, daugelis tėvų, atvykę iš Europos ar JAV, nėra linkę siųsti vaikų į internatines mokyklas. Priešingai, jie stengiasi, kad vaikai į mokyklą eitų iš savo namų kasdien.

Priešingai, nei kitos gimnazijos, Itono aikštės mokykloje stengiamasi vaikus tobulinti visose gyvenimo situacijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.