Intrigos Lenkijos valdžioje – byla slepia dūrį lyderiui

„Perspėjau žmoną ir vaikus, jog galiu būti areštuotas“, – prieš kelias dienas visuomenei netikėtai pranešė Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos patarėjas teisės profesorius Michalas Krolikowskis.

Po apsipykimo su partija prezidentą A.Dudą lydi susidorojimo šešėlis. <br>AP nuotr.
Po apsipykimo su partija prezidentą A.Dudą lydi susidorojimo šešėlis. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

Sep 29, 2017, 9:32 PM

Generalinio prokuroro pavaduotojas Bogdanas Swieczkowskis tą pačią dieną informavo, jog M.Krolikowskiui yra pareikšti įtarimai talkinus degalų mafijai, o Finansų inspekcija nusprendė areštuoti jo banko sąskaitą.

Tokią skandalingą informaciją prokuratūra paviešino likus vos kelioms dienoms iki A.Dudos kalbos Seime, kai prezidentas turėjo pristatyti teismų reformos projektą.

Minėtą projektą ruošė būtent M.Krolikowskis, o pastarojo diskreditavimas iškėlė abejonių ir dėl prezidento siūlomo projekto patikimumo.

„Esu įsitikinęs, kad tikrasis šios operacijos taikinys – ne aš, o prezidentas“, – kilusią politinę sumaištį pakomentavo M.Krolikowskis.

M.Krolikowskio teisinė kontora apsiėmė ginti vieną iš degalais prekiavusių verslininkų. Pastarasis pervedė į kontoros sąskaitą 1 mln. zlotų (231 tūkst. eurų), kad būtų galima juos panaudoti kaip užstatą teismui nusprendus jį suimti. Tai įprasta teisinė procedūra, už kurią teisininkai ima 5 proc. tarpininkavimo mokestį.

M.Krolikowskis tvirtina, kad prokuratūrai jau prieš dvejus metus perdavė visus tą bylą dominančius dokumentus, o kaltinimus, jog pelnėsi iš mafijos nelegaliai uždirbtų pinigų, pavadino prasimanymais.

Įtaria J.Kaczynskio intrigą

Politologas Jacekas Zakowskis pareiškė neabejojantis, jog siekis diskredituoti M.Krolikowskį yra vyriausybės karo su prezidentu dalis, o viską režisuoja valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ partijos (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

Esą TTP nariu buvęs A.Duda užsitraukė J.Kaczynskio pyktį prieš 2 mėnesius, kai netikėtai vetavo du teismų reformos įstatymus. Šiais įstatymais TTP siekė likviduoti teismų nepriklausomybę ir padaryti juos pavaldžius Seimui.

Prezidentas aiškino taip pasielgęs, nes projektai nebuvo su juo aptarti. Bet iš tikrųjų, kaip spėjama, A.Duda protestavo prieš tai, kad naujais įstatymais buvo siekiama mažinti prezidento ir didinti teisingumo ministro galias.

Pirmą kartą pasiryžęs vetuoti buvusių partijos bičiulių priimtą įstatymą A.Duda užsitraukė didžiulį TTP pyktį ir net grasinimus neberemti jo kovoje dėl antrosios kadencijos.

Tačiau prezidentui paramą parodė ne tiktai opozicinės frakcijos, bet ir TTP remianti radikali dešiniųjų partija „Kukiz-15“.

Prezidento pagyros partijai

Tiesa, spėjama, jog M.Krolikowskio užsipuolimu J.Kaczynskis vis dėlto nutarė perspėti A.Dudą, kad nesumanytų vetuotuose įstatymuose daryti esminių pakeitimų.

Interviu savaitraščiui „Sieczi Prawdy“ TTP lyderis pirmą kartą viešai pripažino, kad tarp jo ir prezidento egzistuoja didžiuliai nuomonių skirtumai.

Leidiniui J.Kaczynskis pareiškė, jog didžiausia jo partijos problema artimiausiu metu bus prezidento elgesys. Nuo to esą priklausys, ar bus galima vykdyti tolesnes reformas, ar nuo to geriau susilaikyti.

A.Dudai paviešinus savus teismų reformos projektus opozicija pareiškė, kad jie mažai kuo skiriasi nuo nedemokratiškų TTP siūlymų.

Konfliktas tik stiprės

Kad A.Duda vis dėlto prisibijo aštrinti konfliktą su J.Kaczynskiu, liudijo ir trečiadienį Jezioranuose pasakyta prezidento kalba.

A.Duda pareiškė, jog džiaugiasi, kad priklauso stovyklai, kuri ryžosi drąsioms reformoms ir jas sėkmingai įgyvendina.

Prezidentas išgyrė vyriausybės vykdomą politiką – karą su mokesčių vengimu, paramą tėvams, auginantiems vaikų, pigaus būsto programą, kylančią ekonomiką.

Vis dėlto žurnalas „Newsweek“ prognozuoja, jog trintis tarp prezidento ir J.Kaczynskio neišnyks. J.Kaczynskis niekada esą neatleidžia neištikimybės, o visi prezidentai po kiek laiko siekia atsiriboti nuo buvusios partijos ir tapti visos tautos vadais.

„Gazeta Wyborcza“ viliasi, kad A.Dudos išsilaisvinimas iš J.Kaczynskio gniaužtų taptų rimta parama opozicijai ir padėtų šaliai išvengti Briuselio sankcijų.

Europos Sąjunga (ES) kaltino Lenkijos vyriausybę sulaužius demokratijos normas ir pagrasė finansinėmis nuobaudomis.

J.Kaczynskis ignoruoja tokius kaltinimus, o dalis Varšuvos politologų ėmė spėlioti, jog TTP gali ryžtis šalį išvesti iš ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.