Ispanijos premjeras neatmeta galimybės suspenduoti Katalonijos autonomiją

Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy'us neatmeta galimybės suspenduoti regioninę Katalonijos autonomiją, jeigu jos lyderiai toliau grasins nepriklausomybės paskelbimu.

„Aš neatmetu nieko“, – interviu sekmadienį išeinančiam laikraščiui „El Pais“ atsakė jis. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Aš neatmetu nieko“, – interviu sekmadienį išeinančiam laikraščiui „El Pais“ atsakė jis. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2017, 8:56 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 11:13 AM

„Aš neatmetu nieko“, – interviu sekmadienį išeinančiam laikraščiui „El Pais“ atsakė jis, paklaustas apie galimas konstitucines priemones katalonams sutramdyti.

„Privalau veikti tinkamu metu... Norėčiau, kad grasinimo skelbti nepriklausomybę būtų kuo greičiau atsisakyta“, – sakė M.Rajoy'us per pirmąjį savo interviu laikraščiui po spalio 1-ąją surengto, Ispanijos valdžios neteisėtu laikomo referendumo Katalonijoje.

„Idealiai būtų, jeigu nereikėtų imtis drastiškų priemonių“, – pridūrė jis.

Ruošiamasi protestams už vienybę

Barselonoje sekmadienį norima surengti mitingą prieš Katalonijos lyderių siekį skelbti nepriklausomybę po Ispanijos valdžios uždrausto, bet įvykusio referendumo.

Į Katalonijos sostinę rinksis žmonės iš visos Ispanijos, praėjus lygiai savaitei nuo ginčijamo balsavimo, sukėlusio nepatogiausią politinę krizę dabartinės kartos gyvenime.

Pagrindinės prieš Katalonijos nepriklausomybę stojusios organizacijos „Societat Civil Catalana“ („Pilietinė Katalonijos visuomenė“) rengiamą protestą Barselonoje numatyta padėti vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku).

Jo rengėjai tvirtina atstovaujantys „tyliajai katalonų daugumai“, nepritariančiai regiono nepriklausomybei. Jų šūkis yra toks: „Gana, atgaukime sveiką protą!“ (Basta! Recuperem el seny).

Tūkstančiai žmonių šeštadienį Madride ir Barselonoje mitingavo už dialogą, kilus politinei krizei dėl galimo Katalonijos atsiskyrimo.

Po referendumo, kurio dalyviai didžiąja dauguma balsavo už nepriklausomybę, Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as pagrasino paskelbti nepriklausomybę „artimiausiomis dienomis“.

Tuo tarpu M.Rajoy'us interviu „El Pais“ sakė, kad „vis dar yra laiko“ grįžti atgal ir išvengti griežto centrinės valdžios Madride atsako.

Premjeras pakartojo atsisakąs „diskutuoti šalies vienybės“ klausimu, pabrėždamas , kad bet kuriuo atveju „mes nesikalbėsime, kai grasinama“.

Apie plačiai kritikuotą policijos smurtą per referendumą M.Rajoy pripažino, kad „buvo padaryta klaidų“, bet esminę klaidą padarė priešingoji pusė, sukėlusi pavojų „valstybiniam suverenumui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.