Barselonos merė pasisako prieš galimą Katalonijos nepriklausomybės skelbimą

Barselonos merė Ada Colau pirmadienį paragino katalonų lyderį Carlesą Puigdemont'ą vienašališkai neskelbti Katalonijos nepriklausomybės, nes tai keltų riziką „socialinei darnai“.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP-AP-BNS

Oct 9, 2017, 11:02 PM

Spalio 1-ąją įvykusio referendumo, kurį Madridas paskelbė prieštaraujančiu konstitucijai, rezultatai „negali būti paskatinimas paskelbti nepriklausomybę; jie sudaro galimybę pradėti dialogą ir tarptautinį tarpininkavimą“, sakė ji.

Po referendumo, kurio dalyviai didžiąja dauguma balsavo už nepriklausomybę, Katalonijos lyderis pagrasino paskelbti nepriklausomybę „artimiausiomis dienomis“. Antradienį jis dalyvaus šio turtingo regiono parlamento posėdyje.

A. Colau paragino visas puses sumažinti įtampą ir išspręsti „sunkiausią institucinę krizę nuo demokratijos atkūrimo Ispanijoje“.

Barselonos merės manymu, šios krizės „pagrindinis kaltininkas“ yra centrinė vyriausybė. A.Colau paragino Ispanijos premjerą Mariano Rajoy vengti krizės eskalavimo ir nesiremti šalies konstitucijos straipsniu, kuris leistų centrinei valdžiai atimti iš Katalonijos dalį ar visą autonomiją.

„Nepriimkite jokio sprendimo, kuris sugriautų erdvę dialogui ir tarpininkavimui, – sakė A. Colau pirmadienį, kreipdamasi į M. Rajoy ir C. Puigdemont'ą. – Tai yra drąsiausias dalykas, kurį dabar galite padaryti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.