Austrijos rinkimus laimėjusių konservatorių lyderis netoleruos antisemitizmo apraiškų

Austrijos parlamento rinkimus laimėjusios partijos lyderis Sebastianas Kurzas pareiškė, jog formuodamas vyriausybę iš potencialių koalicijos partnerių reikalaus, kad šie griežtai pasisakytų prieš antisemitizmą.

 Politikui, kuris taps Austrijos premjeru, vos 31-eri.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Politikui, kuris taps Austrijos premjeru, vos 31-eri.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Politikui, kuris taps Austrijos premjeru, vos 31-eri.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Politikui, kuris taps Austrijos premjeru, vos 31-eri.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Politikui, kuris taps Austrijos premjeru, vos 31-eri.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Politikui, kuris taps Austrijos premjeru, vos 31-eri.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-10-17 15:05, atnaujinta 2017-10-17 15:09

31 metų konservatorių politikas tai sakė interviu Izraelio laikraščiui „Israel Hayom“, komentuodamas galimą Austrijos kraštutinių dešiniųjų stovyklos sugrįžimą į valdžią sudarius koaliciją su S. Kurzu.

„Kova su antisemitizmu ir visiškas bet kokių antisemitizmo apraiškų netoleravimas man yra labai svarbus dalykas“, – sakė S. Kurzas dešiniosios pakraipos laikraščiui, tvirtai palaikančiam Izraelio vyriausybės vadovą Benjaminą Netanyahu.

„Tai aiški išankstinė sąlyga man formuojant koaliciją“, – pabrėžė politikas ir pridūrė, jog „dėl to neturėtų būti jokių abejonių“.

S. Kurzas sakė, kad jo Liaudies partija (ÖVP) „anksčiau mėgino kovoti su antisemitizmu, įskaitant jo apraiškas partijos viduje, ir aš noriu, kad tai būtų daroma ir toliau“.

Paklaustas apie galimą Austrijos ambasados perkėlimą iš Tel Avivo į ginčijamą Jeruzalę, už kurį pasisako kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijos (FPÖ) vadovas Heinzas-Christianas Strache, S. Kurzas atsakė, jog „dabar ne laikas kalbėti tokiu opiu klausimu“.

Izraelis 2000 metais suspendavo santykius su Austrija, protestuodamas prieš tai, kad į koalicinę vyriausybę buvo įtraukta FPÖ, kuriai tuo metu vadovavo kontroversiškas politikas Joergas Haideris (Jorgas Haideris) ir kurią žydų valstybė kaltino antisemitizmu.

Dvišaliai santykiai buvo normalizuoti 2003 metais, prie Izraelio vyriausybės vairo stovint Arieliui Sharonui (Arieliui Šaronui).

S. Kurzo partija sekmadienio rinkimuose surinko 31,7 proc. balsų ir aplenkė kanclerio Christiano Kerno (Kristiano Kerno) socialdemokratus (SPÖ), gavusius 26,9 proc. balsų.

Trečioje vietoje liko minimaliu skirtumu socialdemokratams nusileidusi antiimigracinė FPÖ, kuriai atiteko 26 proc. balsų. Tai geriausios šios politinės jėgos pasirodymas rinkimuose nuo 1999 metų.

FPÖ rezultatas yra dvigubai geresnis už jos politinės sąjungininkės, Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD). Pastaroji praėjusį mėnesį vykusiuose parlamento rinkimuose surinko 12,6 proc. balsų ir taip pat liko trečia.

H.-Ch. Strache pernai balandį viešėjo Izraelyje ir susitiko su B.Netanyahu partijos „Likud“ nariais. Vizito metu jis taip pat apsilankė Holokausto tyrimų ir atminties centre „Yad Vashem“.

Tąsyk Izraelio užsienio reikalų ministerija pabrėžė, jog tai yra „visiškai privatus vizitas“ be jokių oficialių susitikimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.