Pabėgėlius užtaręs Lenkijos arkivyskupas užsitraukė internautų plūdimą

Vyriausybę dėl nenoro priimti pabėgėlius sukritikavęs ir pagrasęs nubausti kunigus, kurie dalyvaus prieš pabėgėlius nukreiptose nacionalistų demonstracijose, Lenkijos arkivyskupas Wojciechas Polakas užsitraukė masinį internautų plūdimą.

 Arkivyskupas susilaukė aršios kritikos.<br> E.Butrimo nuotr.
 Arkivyskupas susilaukė aršios kritikos.<br> E.Butrimo nuotr.
 Arkivyskupas susilaukė aršios kritikos.<br> E.Butrimo nuotr.
 Arkivyskupas susilaukė aršios kritikos.<br> E.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

2017-10-19 14:30, atnaujinta 2017-10-19 14:32

53 metų W.Polakas oficialiai yra vadinamas Pirmuoju arkivyskupu, nes tokiu titulu nuo 1417 metų Lenkijoje yra vadinami dvasininkai, vadovaujantys Gniezno vyskupijai, seniausiai šalyje. 2003–14 metais W.Polakas ėjo Vyskupų konferencijos sekretoriaus pareigas.

Katalikų pasauliečių savaitraščiui „Tygodnik Powszechny“ duotame interviu W.Polakas pareiškė, jog „Kristus kenčia kartu su pabėgėliais, todėl turime pabėgėliams atsiverti“. Anot arkivyskupo, „žmogiškasis faktorius privalo būti aukščiau už komfortą ir saugumą“, tad nuo karo kenčiančius pabėgėlius būtina įsileisti.

Arkivyskupas paaiškino, jog jis nesiūlo sienas atverti visiškai, tačiau siūlo suteikti protingą, sisteminę pagalbą, kuri šaliai nesukels jokio pavojaus. Tiems Gniezno vyskupijos kunigams, kurie dalyvaus prieš pabėgėlius nukreiptose demonstracijose, W.Polakas pagrasė taikyti bažnytinę nuobaudą – suspendavimą.

Tai reiškia, jog minėti kunigai laikinai bus nušalinti nuo pareigų, negalės laikyti mišių, suteikti sakramentų, ir tuo pačiu gauti už tokias paslaugas pajamų.  

Tai neturėtų stebinti, nes Lenkiją valdanti nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) iš dalies Seimo rinkimus laimėjo todėl, jog garsiausiai priešinosi pabėgėlių įsileidimui. Dėl nuolatinio valdžios gąsdinimo pabėgėliais didėja jų įsileidimo priešininkų kiekis.

Dabar prieš pabėgėlių įsileidimą pasisako jau virš 60 proc. lenkų, nors prieš keletą metų to nenorėjo vos ketvirtadalis žmonių. Dauguma vietos kunigų irgi pritaria ne popiežiaus ir W.Polako, bet TTP požiūriui į pabėgėlius. 

Kilus ginčams dėl W.Polako interviu, įtakingas kunigas, didžiausio katalikiškos žiniasklaidos koncerno savininkas Tadeuszas Rydzykas pareiškė, jog yra dėkingas TTP vyriausybei, jog ši ryžtingai gina šalį nuo islamizacijos. 

Vicepremjeras Jaroslawas Gowinas neslėpė, jog vyriausybei bažnyčios vadovų nuomonė yra svarbi, tačiau W.Polako kritiką ignoravo ir priminė, jog „mes visų pirma esame atsakingi už tautiečių saugumą“. Seimo pirmininkas Stanislawas Karczewskis diplomatiškai pasakė, kad ne su visais arkivyskupo teiginiais sutinka. 

Dienraščio „Super Express“ redaktorius Slawomiras Jastrzebowskis parašė, jog arkivyskupo raginimas yra savižudiškas, nes atstums tautiečius nuo bažnyčios iš šios taps tuščios. Garsus rašytojas, TTP šalininkas Rafalas A.Ziemkiewiczius parašė – „Mes norime Dievo, o tokio Pirmojo ne“. 

Dauguma anoniminių interneto komentatorių apkaltino W.Polaką, jog šis yra nutrūkęs nuo realybės, išduoda savo tautą, pataikauja Briuseliui ir kairiesiems. Dalis komentatorių arkivyskupui ragino pasitraukti iš pareigų ir nekenkti savo šaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.