Lenkijos medikus įpykdė siūlymas emigruoti: pradėjo bado streiką

Lenkijos medikus įsiutinęs Seimo narės raginimas medikams emigruoti paskatino sukilti rezidentus. Varšuvoje pradėtas bado streikas jau išplito į kitus miestus. Prie jo kviečiami prisidėti ir gydytojai.

Jauni gydytojai protestuoja dėl netesėtų valdžios pažadų padidinti algas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Jauni gydytojai protestuoja dėl netesėtų valdžios pažadų padidinti algas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai LR, Varšuva

Oct 20, 2017, 9:02 AM

72 metų sociologijos profesorė Jozefa Hrynkiewicz Seimo posėdžių salėje šūktelėjo, jog alga nepatenkinti jauni medikai gali išvykti iš šalies.

Rezidentų ryžtą streikuoti padidino žurnalistų atkapstyta informacija apie J.Hrynkiewicz pajamas. Paaiškėjo, jog vos galą su galu suduriančius rezidentus gėdinusi sociologė per metus iš pensijos, paskaitų bei seimūnės algos uždirba per ketvirtį milijono zlotų (60 tūkst.eurų).

Priminė rinkimų pažadus

Medicinos studijas baigę jauni gydytojai yra priversti 5–7 metus dirbti rezidentais už mažesnę nei vidutinė šalies algą. Į rankas jie gauna 2,1–2,7 tūkst. zlotų (500–650 eurų) – tiek, kiek Varšuvos centre kainuoja 1–2 kambarių buto nuoma.

Dvejus metus vykstančios derybos su vyriausybe nedavė jokių rezultatų.

Tad dvidešimt rezidentų ryžosi protestui. Medikai netikėtai pasitiesė miegmaišius vienos Varšuvos vaikų ligoninės vestibiulyje ir, paskelbę bado streiką, ėmė reikalauti susitikimo su ministre pirmininke Beata Szydlo.

Rezidentai priminė Tvarkos ir teisingumo partijos (TTP), premjerės bei sveikatos apsaugos ministro Konstanto Radziwillo pažadus didinti finansavimą sveikatos apsaugos sistemai ir didinti medikų atlyginimus.

Tiesa, su badautojais susitikęs ministras savo ankstesnių pažadų išsižadėjo ir pareiškė, jog TTP savo įsipareigojimus medikams įvykdys nebe per trejus, o per dešimt metų.

Premjerė B.Szydlo irgi nieko konkretaus nežadėjo, tik pasiūlė rezidentams burtis su vyriausybės ekspertais į specialią komisiją.

Rezidentus tokie ministro ir premjerės išsisukinėjimai supykdė. Jaunieji medikai nusprendė derybų metu laikinai pristabdytą bado streiką atnaujinti, skatino prisidėti kolegas ir kituose miestuose.

Gydytojų balsų negauna

Protestuotojai priminė, jog tuo metu, kai TTP buvo opozicijoje, K.Radziwillas medikus ragino nenuilstamai streikuoti dėl didesnių algų.

Aistras pakurstė ir radijo „Tok FM“ pranešimas, kad K.Radziwillas melavo teigdamas, jog vyriausybė šiemet sveikatos apsaugos sistemai skyrė papildomus 3 mlrd. zlotų (700 mln. eurų).

Finansų ministerijos duomenys esą liudija, jog buvo skirta penkis kartus mažiau lėšų.

Žurnalas „Newsweek“ priminė, jog su problemomis sveikatos apsaugos sistemoje nesugebėjo susitvarkyti jokia ligšiolinė vyriausybė ir medikų streikai vyksta kone kasmet.

Anot žurnalo, TTP užsitraukė rezidentų rūstybę iš dalies tuo, jog ėmė girtis kylančia ekonomika ir didėjančiomis biudžeto įplaukomis, tačiau į pažadus gydytojams nekreipia dėmesio.

O taip esą daro todėl, kad medikai per Seimo ir savivaldybių rinkimus nebalsuoja už TTP atstovus. Katalikybės ir nacionalizmo idėjas propaguojančią TTP labiausiai remia neišsilavinę kaimų gyventojai.

Todėl papildomas biudžeto lėšas TTP skyrė priemokoms daugiavaikėms šeimoms, minimalioms algoms bei pensijoms, pašalpoms didinti, pigaus būsto programai.

Kapelionai uždirba dvigubai

Rezidentai atskleidė ir tai, jog ligoninėse įdarbinti kunigai už juos uždirba dukart daugiau, nors gydymo įstaigose pasirodo vos kelias valandas per dieną.

Maža to, Bažnyčiai už paramą per rinkimus dėkinga TTP neketina apkarpyti kapelionų algų. O nenorintys badauti rezidentai yra priversti dirbti viršvalandžius arba lakstyti per kelias ligonines.

Išsigandusi, kad rezidentų protestas nevirstų visuotiniu medikų streiku, TTP ėmė svaidytis kaltinimais, esą protestą inicijavo opozicija bei Vakarų valstybės, nuolat kritikuojančios TTP dėl demokratijos normų laužymo.

TTP pavaldi valstybinė televizija TVP ėmė juodinti ir rezidentų lyderius. Ji teigė, kad protestuotojai ne badauja, o slapta lepinasi ikrais, organizatoriai esą apskritai gyvena pertekliuje.

Apžvalgininkai baiminasi, kad toks rezidentų juodinimas gali juos dar labiau paskatinti emigruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.