Madridui ketinant nušalinti Katalonijos vyriausybę, tarp regiono lyderių kyla nesutarimų

Ispanijai paskelbus apie planus atleisti separatistinę Katalonijos vyriausybę ir skelbti naujus rinkimus, šio regiono lyderiai nesutaria, kaip geriau pasielgti, kad taip neįvyktų, o nepriklausomybės idėją palaikantys aktyvistai trečiadienį vėl rengiasi išeiti į gatves.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 6:42 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 8:05 PM

Siekiant neleisti Madridui perimti Katalonijos valdymo, keli šio regiono lyderio Carleso Puigdemont'o vyriausybės nariai paragino jį sušaukti naujus regioninius rinkimus, naujienų agentūrą AFP informavo vienas jam artimas šaltinis.

Tuo tarpu kiti sąjungininkai ragina C. Puigdemontą įgyvendinti savo grasinimą vienašališkai atsiskirti nuo Ispanijos.

Trečiadienio vakarą Katalonijos nepriklausomybę palaikančios piliečių grupės taip pat rengiasi mitinguoti prie regiono parlamento pastato.

Autonomijos klausimas Katalonijoje yra labai opus. Šis turtingas rytinis regionas, turintis 7,5 mln. gyventojų, įnirtingai gina savo savitą kalbą ir kultūrą.

Vis dėlto katalonų nuomonės dėl regiono, generuojančio apie penktadalį Ispanijos bendrojo vidaus produkto, nepriklausomybės smarkiai skiriasi.

Giliausia per kelis dešimtmečius šalies politinė krizė įsiplieskė po spalio 1-ąją įvykusio referendumo dėl Katalonijos nepriklausomybės, bet centrinė valdžia paskelbė jį negaliojančiu.

Pasak Katalonijos lyderių, nepriklausomybės idėjai pritarė 90 proc. į referendumą atėjusių asmenų. Tačiau plebiscite pasirodė vos 2,3 mln. – 43 procentai – balso teisę turinčių katalonų.

Nemažai prieš atsiskyrimą nuo Ispanijos nusiteikusių asmenų neatėjo į balsavimą.

Liko vos dvi dienos iki termino, kai paaiškės, ar Ispanijos premjeras Marianas Rajoy (Marianas Rachojus) tesės savo pažadą – vadovaujantis šalies konstitucija, nušalinti C. Puigdemont'ą ir jo kabinetą.

Pagal konstitucijos 155-ąjį straipsnį, Madridas turi galią susigrąžinti bet kurio maištingo regiono kontrolę, bet šia teise dar niekada nebuvo pasinaudojęs.

Centralizuotas valdymas galėtų trukti iki pusmečio, kol būtų surengti rinkimai ir būtų prisaikdintas naujas Katalonijos parlamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.