Katalonijoje – sumaištis: regiono lyderis neskelbs pirmalaikių rinkimų

Katalonijoje ketvirtadienį tvyrojo neaiškumas dėl ateities ir sumaištis, kuri nesisklaidė iki pat vakaro.

Katalonijos prezidentas C.Puigdemontas pranešė, kad dabar ne laikas regioniniams rinkimams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Katalonijos prezidentas C.Puigdemontas pranešė, kad dabar ne laikas regioniniams rinkimams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Katalonija siekia nepriklausomybės nuo Ispanijos.<br> AP nuotr.
Katalonija siekia nepriklausomybės nuo Ispanijos.<br> AP nuotr.
Katalonijos prezidentas C.Puigdemont'as atidėjo spaudos konferenciją.<br> AP nuotr.
Katalonijos prezidentas C.Puigdemont'as atidėjo spaudos konferenciją.<br> AP nuotr.
Katalonai reikalauja nepriklausomybės.<br>AP nuotr.
Katalonai reikalauja nepriklausomybės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 5:47 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 6:29 PM

Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as iš pradžių ketvirtadienį paskelbė „suspenduojantis“ savo planuotą pareiškimą dėl vienašališko nepriklausomybės paskelbimo.

Manyta, kad vadovas dar pirmoje dienos pusėje praneš apie naujus regioninės valdžios rinkimus ir atsisakys vienašališko nepriklausomybės paskelbimo.

Dar anksčiau du katalonų įstatymų leidėjai atsistatydino dėl pranešimų, kad bus skelbiami pirmalaikiai rinkimai. 

Tačiau prabilęs vakare C.Puigdemont'as pareiškė, kad kol kas „nepakanka jokių garantijų pirmalaikiams regioniniams rinkimams surengti". Pasak jo, tai neišspręs krizės, įkurią šiuo metu pateko jo vadovaujamas regionas.

Jis teigė, kad dabar regiono parlamento pagrindinis tikslas – nutarti, kaip reaguoti į Ispanijos vyriausybės planus įvesti centralizuotą valstybės valdymą ir panaikinti regiono autonomiją.

Katalonijos valdžios sprendimas turėtų paaiškėti penktadienį.

Grasino pasekmėmis

Tuo metu Ispanija ketvirtadienį paragino Katalonijos regiono valstybės tarnautojus bendradarbiauti su Madrido atsiųstais pareigūnais, centrinei vyriausybei numatant „pasipriešinimą“ jos planams perimti regiono institucijų kontrolę.

Jei Katalonija neatsisakys savo ketinimų paskelbti nepriklausomybę, Madridas žada penktadienį paleisti šio regiono vyriausybę, o šeštadienį – perimti visų jo institucijų, policijos ir visuomeninio transliuotojo kontrolę.

„Gali būti, kad bus pasipriešinta“, – radijo stočiai „Cadena Ser“ sakė Ispanijos ekonomikos ministras Luisas de Guindosas, paklaustas, kaip 176 tūkst. Katalonijos valstybės tarnautojų reaguoja į Madrido planus.

„Tačiau tikimės, kad valstybės tarnautojai... žinos, jog bet kokie veiksmai prieš Katalonijos visuomenę bus jai nepalankūs, – pridūrė jis. – Privalu gerbti įstatymus, nes galiausiai pasekmes kentės Katalonijos visuomenė.“

Jei Madridas įgyvendins savo planus, centralizuotas valdymas galėtų trukti iki pusmečio, kol būtų surengti rinkimai ir būtų prisaikdintas naujas Katalonijos parlamentas.

Paragino nepaklusti įsakymams

Pagrindinė Ispanijos profsąjungų konfederacija „Comisiones Obreras“ (CCOO) ketvirtadienį paragino Katalonijos valstybės tarnautojus nepaklusti abejotiniems nurodymams.

„Rekomenduojame jiems prašyti instrukcijų raštu, jei tie nurodymai jiems atrodytų keisti“, – „Cadena Ser“ sakė CCOO generalinis sekretorius Unai Sordo.

Ispanijos konservatyvioji centrinė vyriausybė planuoja aktyvuoti konstitucijos 155-ąjį straipsnį, pagal kurį Madridas turi galią susigrąžinti bet kurio maištingo regiono kontrolę.

Straipsnis suteikia vyriausybei miglotas ir dar niekada nenaudotas galias imtis veiksmų, kai iškyla grėsmė šalies „bendrajam interesui“.

Senatas, kuriame daugumą turi ministro pirmininko Mariano Rajoy Liaudies partija, turėtų patvirtinti priemones, atimsiančias iš C. Puigdemont'o ir jo vyriausybės visus įgaliojimus.

Siekia suvaldyti regiono krizę

Šios priemonės įsigaliotų šeštadienį, paskelbus apie jas oficialiajame vyriausybės leidinyje.

„Vykdysime griežtai administracinį valdymą, kol atstatysime normalią padėtį“, – pareiškė L. de Guindosas.

Pasak jo, Katalonijos krizės sukeltos politinės nežinomybės padariniai regiono ekonomikoje bus juntami kelis mėnesius.

„Sumažėjo vartojimas, paralyžiuotos investicijos, bet tai yra logiška, tvyrant didžiulei nežinomybei ir nerimui“, – teigė ministras.

Giliausia per kelis dešimtmečius šalies politinė krizė įsiplieskė po spalio 1-ąją įvykusio referendumo dėl Katalonijos nepriklausomybės, bet centrinė valdžia paskelbė jį negaliojančiu.

Pasak Katalonijos lyderių, nepriklausomybės idėjai pritarė 90 proc. į referendumą atėjusių asmenų. Tačiau plebiscite pasirodė vos 2,3 mln. – 43 procentai – balso teisę turinčių katalonų.

„Bendrasis interesas“

Po referendumo C. Puigdemont'as vienašališkai paskelbė nepriklausomybę ir iškart ją suspendavo, paraginęs Madridą sėsti prie derybų stalo.

Centrinė vyriausybė savo ruožtu paskelbė, jog ketina pasinaudoti Konstitucijos 155-uoju straipsniu, suteikiančiu jai įgaliojimus susigrąžinti bet kurio maištingo regiono kontrolę.

Straipsnis suteikia vyriausybei miglotas ir dar niekada nenaudotas galias imtis veiksmų, kai iškyla grėsmė šalies „bendrajam interesui“.

Senatas, kuriame daugumą turi ministro pirmininko Mariano Rajoy  Liaudies partija, turėtų patvirtinti priemones, atimsiančias iš C. Puigdemont'o ir jo vyriausybės visus įgaliojimus.

Šios priemonės įsigalios šeštadienį pusės metų laikotarpiui – kol bus sušaukti nauji rinkimai ir prisaikdintas naujasis Katalonijos parlamentas.

Kai kurie C. Puigdemont'o vyriausybės nariai ragino jį neskelbti nepriklausomybės, kad būtų išvengta tiesioginės konfrontacijos su Madridu, o surengti pirmalaikius Katalonijos parlamento rinkimus.

Kaip besibaigtų ši diena, stebėtojai nuogąstauja, kad Madrido ir Katalonijos priešprieša gali išprovokuoti neramumus regione, į kurį po referendumo jau sumažėjo turistų srautai, o beveik 1 500 įmonių iškėlė iš jo savo juridines būstines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.