Politinis sąmyšis Katalonijoje: lyderis pabėgo, gyventojai skėsčioja rankomis

Kas vyksta Katalonijoje? Į šį klausimą, matyt, kol kas negali atsakyti niekas – net politikai. Kuo toliau, tuo labiau regiono nepriklausomybės istorija panašėja į detektyvą ir tai veda krašto gyventojus iš proto.

Barselonoje žmonės protestavo prieš Katalonijos nepriklausomybę, o C.Puigdemont’as jau išvyko į Briuselį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Barselonoje žmonės protestavo prieš Katalonijos nepriklausomybę, o C.Puigdemont’as jau išvyko į Briuselį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Barselonoje žmonės protestavo prieš Katalonijos nepriklausomybę, o C.Puigdemont’as jau išvyko į Briuselį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Barselonoje žmonės protestavo prieš Katalonijos nepriklausomybę, o C.Puigdemont’as jau išvyko į Briuselį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Nastopkaitė, Specialiai LR, Barselona

Oct 31, 2017, 10:10 AM, atnaujinta Oct 31, 2017, 12:50 PM

Katalonija paskelbia respubliką. Madridas atstatydina regiono vyriausybę ir sušaukia pirmalaikius rinkimus gruodžio 21 dieną. Kaip išsispręs šie vienas kitam prieštaraujantys sprendimai?

Žmonės jau pavargę nuo nežinios ir politinio nestabilumo.

„Visą savaitgalį praleidau nežiūrėdama jokių žinių. Nebegaliu daugiau, nervinuosi. Norisi nors šiek tiek pailsėti nuo nepriklausomybės klausimo“, – „Lietuvos rytui“ sakė Katalonijoje gyvenanti Nuria Serra.

Kiti tvirtina, kad vis dar neatitraukia akių nuo mobiliųjų telefonų, iš kurių nuo informacijos gausos jau tuoj ims rūkti dūmai, ekrano.

„Miegu kur kas mažiau ir jaučiuosi prastai – tiek nervintis dar neteko“, – sako nuolatos apie procesą galvojanti Gemma Roch.

Žmonės pabudo nežinioje

Po savaitgalio, kuris lėtai praslinko su daugybe taip ir neatsakytų klausimų apie Katalonijos ateitį, išaušo ilgai lauktas pirmadienis. Pirmąją darbo dieną po respublikos paskelbimo katalonai laukė, kol paaiškės, ką ketina daryti regiono vyriausybė.

Bet įvykius ir vėl gaubė paslaptis – jokio oficialaus pareiškimo iš vyriausybės narių. Buvo žinoma tik tiek, kad Ispanijos vidaus reikalų ministerija įsako Katalonijos policijai sekti visus vyriausybės pareigūnų veiksmus.

Katalonijos vyriausybės prezidentas Carlesas Puigdemont’as iš ryto socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalijo nuotrauka, kurioje buvo matyti vaizdas pro vyriausybės rūmų langą, su užrašu „Labas rytas“.

Žiniasklaida kaip pamišusi ieškojo, kur šiuo metu yra atstatydintas ir generalinės Ispanijos prokuratūros dėl sukilimo kaltinamas Katalonijos vadovas, tačiau jo Barselonoje – nė kvapo.

Vakar vidurdienį paaiškėjo, kad C.Puigdemont’as ir kiti atstatydintos vyriausybės nariai išvykę į Briuselį.

Naujiena išmušė visus iš vėžių. Ar Katalonijos vyriausybės nariai, kuriems gresia iki 30 metų kalėjimo už sukilimo rengimą, ieško politinio prieglobsčio?

Belgai palankūs katalonams

Tiesa, tai, kad pagalbos katalonų vyriausybė gali ieškoti Belgijoje – ne staigmena. Kartu su Flamandų nacionalistų partija valdantis Belgijos premjeras Charles’is Michelis vienintelis Europos Sąjungoje tvirtai pasmerkė Ispanijos policijos panaudotą smurtą prieš Katalonijos balsuotojus referendumo dieną.

Toks Ch.Michelio poelgis užrūstino Ispanijos ministrą pirmininką ir jis priekaištavo Ispanijoje dirbančiam Belgijos diplomatiniam personalui.

Belgija yra vienintelė šalis ES, galinti suteikti politinį prieglobstį Bendrijos narėms.

Po tokio sprogdinančio pareiškimo Belgijos premjeras paskelbė, kad kol kas vyriausybė klausimo nesvarsto, ir paprašė Th.Franckeno „nekurstyti ugnies“.

Žmonės gali nusivilti

Kitas svarbus klausimas – kaip išsispręs gruodžio 21ąją numatytų rinkimų klausimas?

Toks netikėtas Madrido žingsnis nedelsiant sušaukti rinkimus išmušė nepriklausomybės partijas ir jų rinkėjus iš vėžių. Aiškėja, kad jos rinkimuose ruošiasi dalyvauti, bet kol kas neaišku, su kokia programa.

Bijoma, kad referendume balsavę žmonės, kuriems teko atlaikyti policijos smurtą, jausis nuvilti, jei turės vėl eiti balsuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas