Artinantis Katalonijos rinkimams – pažadas išspręsti visas problemas

Artėjantys Katalonijos rinkimai žada intrigą. Šiuo metu apklausose ryžtingai į priekį veržiasi partijos „Ciutadans“ kandidatė, kuri ketina sutriuškinti nepriklausomybės referendumą rengusius politikus.

Partijos „Ciutadans“ kandidatė I.Arrimadas tikisi tapti Katalonijos lydere.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Partijos „Ciutadans“ kandidatė I.Arrimadas tikisi tapti Katalonijos lydere.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir „The Guardian“ inf.

2017-11-30 16:06

Centro kairės partijos „Ciutadans“ („Piliečiai“) kandidatė Ines Arrimadas neslepia kritiško požiūrio į ankstesnę Katalonijos vyriausybę su Carlesu Puigdemont’u priešakyje.

„Tie, kurie įklampino mus į šitą košę, mūsų iš jos neištrauks, – taip per vieną priešrinkiminį renginį rėžė politikė. – Neverta tikėti jų pažadais. Jie grįš ir toliau viską darys taip, kaip anksčiau.“

36-erių I.Arrimadas siekia užimti regiono lyderio postą – varžybose dėl jo ji yra jauniausia kandidatė ir vienintelė moteris.

Daug prie partijos „Ciutadans“ populiarėjimo prisidėjusi politikė tikisi, kad didžioji sėkmė politinę jėgą aplankys ir gruodžio 21-ąją, kai vyks regiono rinkimai.

Kai Madridas nušalino ankstesnę Barselonos valdžią ir Katalonijoje įvedė tiesioginį valdymą, I.Arrimadas griebė jautį už ragų – bando mobilizuoti prieš regiono nepriklausomybę nusiteikusius rinkėjus bei tuos, kurie palaikė nepriklausomybės siekį, bet nusivylė ankstesne valdžia.

Remiantis rinkėjų apklausomis, Katalonijoje nepriklausomybės šalininkai ir priešininkai žengia koja kojon. „Ciutadans“ maždaug procentu atsilieka nuo kairiųjų respublikonų „Esquerra Republicana“, kurios lyderis Oriolas Junqueras sėdi už grotų ir yra kaltinimas sukilimo organizavimu.

Tuo metu buvusio regiono prezidento C.Puigdemont’o partija „Junts per Catalunya“ („Kartu už Kataloniją“) yra tik ketvirtoje vietoje su 13 proc. – juos lenkia nepriklausomybei nepritariantys socialistai.

I.Arrimadas vis dėlto tikina, kad kalbėti apie nepriklausomybę nebeužtenka.

Pasak jos, jau septynerius metus visos vyriausybės tik tai ir darė – rūpinosi Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos klausimu.

Moteris žada, kad jei taptų regiono prezidente, paskirtų 100 savo kadencijos dienų tam, kad būtų išbrista iš politinės krizės ir padėti pamatai ateičiai.

„Per pirmąsias 100 valdymo dienų pats svarbiausias klausimas bus socialinis susitelkimas. Mums reikia plano, kaip sugrąžinti verslą, – kuo greičiau, tuo geriau, nes jei nesusitvarkysime, investuotojai taip ir negrįš.

Visus tuos pinigus, kurie dabar skiriami nepriklausomybės propagandai, reikėtų perskirstyti sveikatos apsaugai ir kitoms viešosioms paslaugoms. Mums reikia pakeisti biudžeto prioritetus, nes iki šiol viskas buvo skirta vien propagandai“, – taip I.Arrimadas kalbėjo per vieną politinį renginį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.