Belgija spręs dėl pabėgusio katalonų lyderio išdavimo Ispanijai

Belgija pirmadienį spręs dėl nušalinto Katalonijos lyderio Carleso Puigdemont'o ekstradicijos į Ispaniją, kur jo laukia kaltinimai maišto skatinimu ir antivyriausybine veikla dėl jo iniciatyvos siekti regiono nepriklausomybės.

 C.Puigdemont'as pabėgo iš Katalonijos į Belgiją.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 C.Puigdemont'as pabėgo iš Katalonijos į Belgiją.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 C.Puigdemont'as pabėgo iš Katalonijos į Belgiją.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 C.Puigdemont'as pabėgo iš Katalonijos į Belgiją.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 C.Puigdemont'as pabėgo iš Katalonijos į Belgiją.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 C.Puigdemont'as pabėgo iš Katalonijos į Belgiją.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 10:27 AM, atnaujinta Dec 4, 2017, 10:32 AM

Teisėjas už uždarų durų Briuselyje pirmadienį išklausys C. Puigdemont'o ir keturių buvusių jo ministrų advokatus. Tie katalonų pareigūnai į Belgiją pabėgo spalį, tvirtindami, kad Ispanijoje, kur juos norima teisti, jų byla nebus nagrinėjama sąžiningai.

Praėjusį mėnesį prokurorai kreipėsi į belgų teisėją, kad šis patenkintų Madrido išduotą Europos arešto orderį, ir perduotų Ispanijai tuos penkis pareigūnus, kurių atžvilgiu gali prasidėti ilgas teismo procesas.

Pirmadienio teismo posėdis vyks oficialios gruodžio 21-osios regioninių Katalonijos rinkimų agitacijos pradžios išvakarėse. Madridas rinkimus šaukia siekdamas „atkurti normalią“ padėtį šiame turtingame rytiniame regione, vienašališkai paskelbusiame nepriklausomybę po itin prieštaringai vertinamo spalio 1-osios referendumo.

C. Puigdemont'o advokatas savaitgalį sakė, kad jo klientas liks Belgijoje iki pasibaigs Katalonijos rinkimai.

„Nesvarbu, kas nutiks, jie bus Briuselyje bent iki gruodžio 21-osios, o mano skaičiavimais, tai gali tęstis iki pat sausio vidurio“, – katalonų radijui „Rac1“ apie buvusį Katalonijos prezidentą ir keturis jo ministrus sakė teisininkas Jaume Alonso Cuevillasas.

Teisinė painiava?

Ispanų prokurorai kaltina C. Puigdemont'ą ir jo buvusius ministrus maištu; už tai jiems gresia iki 30 metų laisvės atėmimo bausmės. Be to, jų laukia kaltinimai antivyriausybine veikla dėl iniciatyvos siekti krašto nepriklausomybės nuo Ispanijos ir valstybinių lėšų švaistymu.

Tuo tarpu Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas pirmadienį turi nuspręsti, ar paleisti į laisvę 10 katalonų separatistų lyderių, įkalintų dėl jų vaidmens siekiant dviprasmiškai vertinamos regiono nepriklausomybės.

Jei tie pareigūnai bus paleisti už užstatą, tai gerokai paveiks regioninių rinkimų, vyksiančių gruodžio 21-ąją, kampaniją. Ypač smarkiai turėtų pasikeisti separatizmo idėjas palaikančių partijų kampanijos, nes žlugus bandymui paskelbti Katalonijos nepriklausomybę, šios politinės jėgos nuolat kaltina Madridą imant „politinius kalinius“ ir vykdant „represijas“.

C. Puigdemont'as ir jo sąjungininkai tvirtina, kad kaltinimai jų atžvilgiu yra politiškai motyvuoti. Kadangi Belgijos teismo sprendimas dėl jų ekstradicijos bet kokiu atveju veikiausiai bus apskųstas, byla gali užsitęsti ištisus mėnesius, sakė šios šalies teisingumo ministras.

Dviejų buvusių katalonų ministrų advokatas Christophe'as Marchand'as naujienų agentūrai AFP sakė, kad „kaip parašyta arešto orderyje, pagal Belgijos įstatymus už tuos faktus nėra baudžiama“. Jo teigimu, ši byla yra bandymas nubausti už „taikiai praėjusį politinį procesą“.

Belgijos teismas savo sprendimą paskelbs po pirmadienio posėdžio praėjus 8–10 dienų, nurodė belgų prokuratūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.