Kataloniją valdyti sieks ir dvi moterys

Dvi moterys sieks pergalės ketvirtadienį Katalonijos regioniniuose rinkimuose, kurie, tikimasi, taps lemiamu šios nepriklausomybės krizės momentu.

 Marta Rovira ir Ines Arrimadas nori tapti pirmąją Katalonijos lydere.<br> Scanpix nuotr.
 Marta Rovira ir Ines Arrimadas nori tapti pirmąją Katalonijos lydere.<br> Scanpix nuotr.
 Marta Rovira ir Ines Arrimadas nori tapti pirmąją Katalonijos lydere.<br> Scanpix nuotr.
 Marta Rovira ir Ines Arrimadas nori tapti pirmąją Katalonijos lydere.<br> Scanpix nuotr.
 Marta Rovira ir Ines Arrimadas nori tapti pirmąją Katalonijos lydere.<br> Scanpix nuotr.
 Marta Rovira ir Ines Arrimadas nori tapti pirmąją Katalonijos lydere.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 8:45 PM

Toliau trumpai apibūdinamos Marta Rovira ir Ines Arrimadas, pirmaujančios separatistų ir vienybę remiančių pusių kandidatės, kiekviena jų nori tapti pirmąją Katalonijos lydere.

Marta Rovira: aistringai pasisakanti už nepriklausomybę

M. Rovira priklauso kairiųjų respublikonų partijai ERC, kurios pirmininkas Oriolis Junquerasas tebėra kalėjime dėl savo vaidmens siekiant nepriklausomybės, o regiono prezidentas Carlesas Puigdemontas vis dar yra Belgijoje, taigi 40-metė M. Rovira tapo aktyviausia separatistų kampanijos nare.

Neaišku, kaip ji valdys, jei jos ERC partija laimės šiuos svarbius rinkimus.

Greičiausiai jai teks prižiūrėti kasdieninę vyriausybės veiklą, tačiau išlieka tikimybė, kad ji bus įkalinta dėl savo vaidmens uždraustajame spalio 1-ąją vykusiame referendume.

Aukščiausiasis teismas Madride anksčiau šį mėnesį valdžios tarnyboms įsakė praplėsti tyrimą, kad jis apimtų „strateginio komiteto“, esą suburto Katalonijos nepriklausomybei siekti, narius – tarp jų ir M. Rovirą.

M. Rovira gimė Viko mieste, Katalonijoje. Po referendumo Katalonijoje M. Rovira nepagrįstai teigė, kad Ispanijos vyriausybė grasino „krauju ir mirtimi gatvėse“, jeigu separatistai paskelbs nepriklausomybę.

M. Rovira senelis buvo vieno Katalonijos kaimelio meras, kai regioną, kaip ir likusią Ispanijos dalį geležiniu kumščiu valdė diktatorius Francisco Franco.

M. Rovira televizijos transliacijos metu nufilmuota verkianti, kai lapkričio 2 dieną O. Junqueras ir kai kurie kiti separatistai buvo suimti dėl kaltinimų antivyriausybine veikla, maištavimu ir viešųjų lėšų švaistymu.

Nepaisydama jas skiriančių nesutarimų, per neseniai vykusius televizijoje debatus M. Rovira pagyrė savo konkurentę, kad ši taikydama į aukščiausią postą regione „sudaužė stiklines lubas politikoje“, į ką I. Arrimadas atsakė „Jūs esate drąsi moteris“.

I. Arrimadas: integracinis požiūris

I. Arrimadas gimė pietiniame Ispanijos mieste Cheres de la Frontera ir ištekėjo už buvusio Katalonijos politiko, remiančio nepriklausomybę. 2011 metais prisijungusi prie partijos „Ciudadanos“, 36 metų I. Arrimadas greitai iškilo šios centristinės partijos gretose.

Dienraštis „The Guardian“ I. Arrmadas lygina su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, dėl sėkmingai prasikirsto centrinės politikos tako šalyje, kurioje ilgą laiką dominuoja dviejų pusių politika. Anot I. Arrmadas separatistų siekis atsiskirti nuo Katalonijos yra „demokratijos perversmas“.

Konkurentų separatistinę retoriką pavadinusi „vienašališka“, o jų nacionalizmą „skaldančiu“, charizmatiškoji I. Arrimadas save pateikia kaip visų katalonų atstovę, net ir tų, kurie į turtingą regioną atvyko iš kitų Ispanijos vietų, siekdami šviesesnės ateities.

I. Arrimadas vadovauti siekia gavusi valdančiosios konservatorių „Populiariosios partijos“ ir Socialistų partijos paramą;ji nori pagerinti socialines paslaugas, kurios, pasak jos, valdant C. Puigdemontui Katalonijoje buvo apleistos.

Tarptautinę teisę Sevilijos Pablo de Olavide'o universitete dėstantis Andresas Rodriguezas Benotas su AFP pasidalino pasakojimu apie I. Arrimadas iš jos studijų universitete laikų.

Inesą Arrimadas jis apibūdino, kaip „talentingą, bet santūrią“ ir pasakojo, kad grupė studentų neteisingai ją apkaltino suklastojus kalbos sertifikatus, kad gautų stipendiją.

I. Arrimadas pranešė apie incidentą ir universitetas nubaudė kaltus studentus.

„Ji yra griežtas žmogus, gerbiantis įstatymus, – sakė jis. – Valdant jai, galite pamiršti žodį korupcija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.