Lenkų sekso vergovės tinklas pašiurpino net visko mačiusius

Policininko sūnų įkurti viešnamiai klestėjo, o sąvadautojų prievartą patyrusios prostitutės nedrįsta liudyti iki šiol. Negana to, jos grįžta pas skriaudėjus, vyksta į viešnamius svetur.

Moterys nedrįsta pasakyti tiesos apie savo kankintojus, nes bijo jų keršto.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Moterys nedrįsta pasakyti tiesos apie savo kankintojus, nes bijo jų keršto.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Dec 19, 2017, 6:11 PM

Prieš dvejus metus pasaulio žiniasklaidoje skambėjęs skandalas apie policijos atskleistą Gdansko prostitučių sektą vėl aptarinėjamas.

Merginoms buvo per prievartą ištatuiruoti jų priklausomybę konkrečiam sąvadautojui nurodantys įrašai: „Areko nuosavybė“, „Myliu savo poną ir valdovą Braciaką“, „Priklausau ir myliu vyriausią Braciaką“.

Vakarų žiniasklaidą pašiurpino pranešimai apie moterų žeminimą ir nužmoginimą, o lenkai iki šiol neatsistebi, kodėl teisėsauga taip ilgai nesustabdė nusikaltimų.

Tarsi to būtų maža, Lenkijos teisėsauga minėtos gaujos vadus, prostitutėmis pavertusius per 70 merginų, vos po pusmečio už minimalų užstatą paleido į laisvę.

Jie ėmė kurti viešnamių tinklą Danijoje ir padegė konkurentų viešnamį. Per gaisrą Olborge gyva sudegė prostitutė lenkė ir byla tapo tarptautine.

Įkūrė policininko sūnūs

Sutenerių gaujos nusikaltimus pirmoji į viešumą kelti ėmė svetainė „Onet“ – ji atskleidė, kad Gdansko viešnamiams vadovauja 3 ilgamečio policininko sūnūs, tad gaujai prilipo Broliukų (lenk. Braciaki) vardas.

Minėtas policijos pareigūnas daug metų dirbo Kriminalinių nusikaltimų skyriuje ir garsėjo kaip talentingas žudikų ir plėšikų gaudytojas.

Prieš 15 metų vyras buvo nuteistas ilgam kalėti, nes paaiškėjo, jog talkino banditams autostradoje plėšiant krovinines mašinas ir grobiant turtingų šeimų narius siekiant gauti išpirką.

Kartu buvo nuteisti dar keli policininkai ir net su organizuotu nusikalstamumu kovojančio Centrinio tyrimų biuro (CTB) darbuotojai. Spėjama, jog tėvo pažintys policijoje ir CTB padėjo trims jo sūnums ilgai veikti nebaudžiamiems.

Įtraukdavo jaunas moteris

Viešnamių verslą 2009 metais įkūrė vyriausias policininko sūnus Kūno kultūros instituto absolventas 25 metų Aleksandras B., pravarde Auksinis.

Jam talkino jaunesni broliai – 20-metis Leszekas B. ir vos 18 metų turintis Pawelas B.

Broliukai išsiskyrė ne tik apsukrumu, bet ir ypatingu brutalumu. Užverbuotas merginas jie paversdavo vergėmis, įtraukdavo į tinklą per prievartą. Merginos buvo slapta girdomos narkotikais, kontraceptikais.

Moterys privalėjo aklai vykdyti visus nurodymus, nutraukti kontaktus su giminėmis, suteneriai kontroliavo kiekvieną jų žingsnį, o už mažiausią nepaklusnumą griežtai bausdavo.

Moterų broliai ieškojo diskotekose, kavinėse – kalbindavo simpatiškas, bet vargingai gyvenančias, iš asocialių šeimų kilusias merginas. Joms sąvadautojai siūlydavo paskolinti pinigų, o vėliau, kai jos nesugebėdavo jų grąžinti, veždavo į viešnamį.

Prostitučių paklusnumą broliai diegė grasinimais paviešinti jų veiklą. Sakė, kad jei jos bandys skųstis ar bėgti, nuotraukas iš jų susitikimų su klientais pamatys šeimos nariai ir draugai.

Įkliuvo dėl narkotikų

Broliai reketavo po vieną dirbančias prostitutes, užpuldinėjo kitus viešnamius ir planavo plėstis kituose miestuose.

Tokius planus įgyvendinti sutrukdė CTB agentai, atskleidę, kad vieno iš brolių merginos bute įrengtas slaptas narkotikų sandėlis.

Po to CTB nutarė atlikti kratas ir brolių valdomuose viešnamiuose. Juose irgi buvo rasta narkotikų.

Bylos buvo iškeltos 21 gaujos nariui. Policijos nuomone, gauja vien iš prostitucijos uždirbo mažiausiai 6 mln. zlotų (1,42 mln. eurų).

Vis dėlto iki šiol iš 70 prostitučių, dirbusių broliams, prokurorams prakalbinti pavyko tik 18, bet nė viena nesiryžo kaltinti sutenerių.

Per teismą prostitutės elgėsi provokuojamai, tvirtino, jog be galo myli brolius, siuntinėjo jiems oro bučinius ir ginčijo teisėsaugininkų kaltinimus. Vėliau nešė broliams lauktuvių į kalėjimą, lūkuriuodavo prie kalėjimo tvoros, kad galėtų pamojuoti lange už grotų pasirodžiusiems savo engėjams.

Baimė ar pavergimas?

Psichologams toks prostitučių elgesys atrodo susijęs su religinės sektos narių atsidavimu.

Tyrėjai atkreipė dėmesį, jog kai kuriose tatuiruotėse ant merginų kūnų yra įamžinta ne ištikimybė konkrečiam asmeniui, bet parašyta – „organizacijai“.

Neatmetama ir tokia tikimybė, kad už rodomo begalinio atsidavimo slepiasi paniška baimė patirti fizinį kerštą arba reputacijos sugriovimą paviešinant jų praeitį, su ja susijusias nuotraukas.

Prostitutės spaudai prasitarė, jog kelios merginos iš Ukrainos bei Rusijos už nusižengimus pradingo visam laikui.

Svetainė „Onet“ atskleidė, kad broliai ne tiktai buvo paleisti iš areštinės už minimalų užstatą, bet ir nuolat pažeidinėja draudimą išvykti iš šalies.

Jie važinėja į Daniją, kur įkūrę viešnamių tinklą. Toje šalyje drauge dirba ir naujos merginos, ir lenkės, kurioms buvo padarytos tatuiruotės.

„Onet“ spėja, jog Gdansko prokuratūra toliau pro pirštus žiūri į Broliukų gaujos veiklą, nes su ja galbūt yra susiję įtakingi teisėsaugininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.