ES ėmėsi beprecedenčio žingsnio prieš Lenkiją

Europos Komisija po ne vieną mėnesį trukusių grasinimų trečiadienį žengė beprecedentį žingsnį link galimų sankcijų Lenkijai už itin prieštaringai vertinamas teismų reformas, pranešė lenkų valstybinė naujienų agentūra PAP.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2017, 2:57 PM, atnaujinta Dec 20, 2017, 3:54 PM

Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro trečiadienį sakė, kad ramiai priėmė šį sprendimą, ir teigė, kad Lenkija yra įstatymus gerbianti šalis.

PAP, kuri savo šaltinio nenurodė, pranešė, kad Europos Komisija inicijavo Bendrijos sutarties 7-ąjį straipsnį dėl Varšuvos veiksmų, kuriuos traktuoja kaip „sisteminę grėsmę“ šalies teismų sistemos nepriklausomybei. Ši procedūra galiausiai galėtų nulemti, kad Lenkija praras savo balsavimo teises bloke.

Anksčiau dar nė karto neinicijuotas ES sutarties 7-asis straipsnis numato vadinamąjį branduolinį variantą, kai gali būti įšaldytos valstybės narės balsavimo teisės. Tačiau tai gali būti padaryta tik po ilgos ir sudėtingos procedūros.

Minimas Komisijos žingsnis yra laikomas rimto susirūpinimo naujaisiais Lenkijos įstatymais ženklu.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas sakė, kad per dvejus metus priimtų Lenkijos 13 įstatymų sudaro sąlygas vyriausybei „sistemingai politiškai kištis“ į teismų „sudėtį, galias, administravimą ir veiklą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.