Estijos premjeras paaiškino dėl Estijos balsavimo Junginėse Tautose Jeruzalės klausimu

Estijos ministras pirmininkas Juris Ratas paaiškino, kad Estijos pritarimas JAV sprendimą dėl Jeruzalės statuso kritikuojančiai Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijai buvo pagrįstas tarptautine teise.

 J.Ratas<br> Scanpix nuotr.
 J.Ratas<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2017, 7:42 PM

Estija ir dar 21 Europos Sąjungos valstybė vakar JT Generalinėje Asamblėjoje balsavo prieš pareiškimą, pripažįstantį Jeruzalę Izraelio sostine. Mūsų sprendimas pagrįstas tarptautine teise ir ilgalaike Europos Sąjungos pozicija, kuri yra dviejų valstybių sprendinys Izraelio ir palestiniečių konfliktui išspręsti“, – paskelbė J.Ratas socialiniame tinkle penktadienį.

„Jeruzalės statuso klausimas yra šio sprendinio dalis, ir dėl jo turi būti susitarta derybų keliu. Mums, kaip ES pirmininkaujančiai šaliai, yra svarbu kuo labiau laikytis bendros linijos Europos Sąjungos užsienio ir saugumo politikoje“, – pridūrė jis.

Niujorke posėdžiavusi Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ketvirtadienį priimta rezoliucija atmetė Jungtinių Valstijų sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Už rezoliuciją balsavo 128 Jungtinių Tautų narės, prieš buvo devynios šalys, dar 35 valstybės susilaikė. Tarp susilaikusiųjų buvo ir šios ES šalys: Čekija, Kroatija, Vengrija, Latvija, Lenkija ir Rumunija. Nebalsavo Australija ir Kanada.

Ši Estijos vyriausybės pozicija sulaukė kelių šalies politikų kritikos. „Tėvynės“ („Pro Patria“) ir „Res Publica“ sąjungos (IRL) narys bei teisingumo ministras Urmas Reinsalu tokią poziciją pavadino klaidinga. Ją taip pat sukritikavo buvęs užsienio reikalų ministras, europarlamentaras Urmas Paetas ir Estijos konservatyviosios liaudies partijos (EKRE) lyderiai Martinas Helme ir Jaakas Madisonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.