Slovakijos prezidentas paprašė vicepremjero suformuoti naują vyriausybę

Slovakijos prezidentas ketvirtadienį paprašė šalies vicepremjero Peterio Pellegrinio suformuoti naują vyriausybę, ministrui pirmininkui Robertui Fico (Robertui Ficui) atsistatydinus dėl šalyje tvyrančios įtampos po žurnalisto, tyrusio įtariamus ryšius tarp Bratislavos vyriausybės ir mafijos, nužudymo.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2018, 8:04 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:09 PM

Prezidentas Andrejus Kiska perdavė mandatą P. Pellegriniui – pasitraukusio premjero bendražygiui, o šią ceremoniją transliavo Slovakijos televizija.

„Vienintelė priežastis, dėl kurios atsistatydinau, buvo užkirsti kelią chaosui šioje šalyje ir užtikrinti stabilumą. Pirmalaikiai rinkimai neatneštų jokio stabilumo“, – sakė žurnalistams R. Fico, įteikęs savo atsistatydinimo raštą prezidentui.

„Niekur neišeinu. Būsiu aktyvus stipriausios partijos pirmininkas“, – sakė 53 metų partijos „Smer-SD“ lyderis. Šiai partijai priklauso ir P. Pellegrinis.

Kiek anksčiau A. Kiska sakė, kad trys koalicinės vyriausybės narės – „Smer-SD“, „Most-Hid“ ir Slovakijos nacionalinė partija (SNS) – jį informavo, jog „parlamento dauguma palaikys naują vyriausybę, kuriai vadovaus ponas Pellegrinis“.

R. Fico atsistatydino, kai jaunesnioji koalicijos partnerė „Most-Hid“ paragino rengti pirmalaikius rinkimus ir pagrasino trauktis iš dabartinės koalicijos.

Slovakijos mokslų akademijos politologas Pavolas Babošas sakė, kad po šio pokyčio įtampa šalyje turėtų nuslūgti, tačiau jis sakė manąs, kad R. Fico ir toliau komanduos iš užkulisių.

R. Fico bandė užgesinti skandalą, kurį sukėlė žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymas praėjusį mėnesį nužudymas jų namuose šalia Bratislavos.

Pasak policijos, „labiausiai tikėtina“, kad J. Kuciako mirtis yra susijusi su jo žurnalistiniu tyrimu ir jau po mirties jo darbdavio paskelbtu straipsniu apie Slovakijos aukščiausio rango politikų ryšius su liūdnai pagarsėjusia Italijos mafija „Ndrangheta“.

J. Kuciako nužudymas ir straipsnis 5,4 mln. gyventojų turinčioje Europos Sąjungos ir NATO narėje sukėlė pasipiktinimo vyriausybe bangą ir didžiulius protestus.

R. Fico, kuris užsienyje garsėja savo antiimigraciniu požiūriu, vyriausybei vadovavo nuo 2012 metų lig šiol be pertraukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.