Neįprasta bėda: dėl šalių ginčo vėlavo visos Europos laikrodžiai

Pastarosiomis savaitėmis į darbą vėluojantys europiečiai gali kaltinti ne tik žiemiškus orus. Pasirodo, trikdžiai žemyno elektros tinkluose privertė elektroninius laikrodžius vėluoti beveik šešias minutes.

 Trikdžiai žemyno elektros tinkluose privertė elektroninius laikrodžius vėluoti beveik šešias minutes.
 Trikdžiai žemyno elektros tinkluose privertė elektroninius laikrodžius vėluoti beveik šešias minutes.
 Trikdžiai žemyno elektros tinkluose privertė elektroninius laikrodžius vėluoti beveik šešias minutes.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
 Trikdžiai žemyno elektros tinkluose privertė elektroninius laikrodžius vėluoti beveik šešias minutes.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

„The Guardian“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Mar 23, 2018, 9:01 AM, atnaujinta Mar 23, 2018, 10:08 AM

Problemą, dėl kurios laikrodžiai ėmė eiti per lėtai, sukėlė ginčas tarp Serbijos ir Kosovo. Pastaroji šalis šių metų pradžioje sunaudojo daugiau energijos, nei pagamino.

Serbija atsakinga už tai, kad subalansuotų šį skirtumą, bet to nepadarė.

25 Europos valstybių nuo Portugalijos ir Lenkijos elektros tinklai veikia sinchronizuotai, todėl šis perviršis sukėlė domino efektą. Visas žemyno tinklas nuo sausio vidurio prarado 113 gigavatvalandžių elektros energijos.

„Žemyno tinklų sistema yra glaudžiai susieta. Kai kažkur dingsta pusiausvyra, įtampa silpsta visur“, – aiškino Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijos atstovė Claire Camus.

Dėl trūkumo sutriko dažniai, kuriais perduodama elektra, todėl kai kuriems prietaisams ėmė trūkti energijos. Skaitmeniniai laikrodžiai, radijo imtuvai, laikrodžiai, įrengti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse arba šildymo sistemose, ėmė vėluoti.

Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacija pažadėjo per kelias savaites rasti techninį sprendimą, kuris atkurtų tvarką, bet paragino Balkanų šalis susitaikyti.

„Tai jau nebetelpa į technologijų pasaulį. Kosovas ir Serbija turi susitarti. Pirmiausia turime išspręsti politinę problemą, o tada galėsime ieškoti techninio sprendinio“, – pabrėžė C.Camus.

Ginčas dėl elektros – ne naujiena Balkanuose. Čia tarp šalių panašūs konfliktai tęsiasi jau beveik du dešimtmečius.

Nuo Kosovo karo pabaigos 1999 metais daugiausia serbų apgyvendintas Šiaurės Kosovas išlieka ištikimas Belgradui ir nemoka Prištinai už savo sunaudotą elektros energiją.

2015 metais buvo pasirašytas susitarimas, kuriuo siekta išpainioti ginčą, bet Serbija užkirto jam kelią.

Serbijos elektros tinklai ir dėl šiųmetės problemos apkaltino Kosovą – pabrėžė, jog sausio ir vasario mėnesį šalis neteisėtai naudojo energiją iš Europos elektros tinklų.

O Kosovo elektros tinklų operatoriaus vadovo pavaduotojas Kadri Kadriu pripažino, kad visa elektra buvo nukreipta būtent serbų mažumai šalies šiaurėje, bet jos vartotojai nesusimokėjo už sunaudotą energiją ir sukėlė bėdų kompanijai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.