Prancūzija gedi džihadisto išpuolio aukų

Nedidelio Prancūzijos Trebo miestelio gyventojai sekmadienį gausiai susirinko į mišias vietos bažnyčioje, kad pasimelstų už islamistinio išpuolio aukas, tarp kurių buvo ir didvyriu laikomas policininkas, pasikeitęs vietomis su įkaite laikyta moterimi.

 Prancūzus sukrėtė pirmas teroro išpuolis nuo rudens.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzus sukrėtė pirmas teroro išpuolis nuo rudens.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzus sukrėtė pirmas teroro išpuolis nuo rudens.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzus sukrėtė pirmas teroro išpuolis nuo rudens.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzus sukrėtė pirmas teroro išpuolis nuo rudens.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Prancūzus sukrėtė pirmas teroro išpuolis nuo rudens.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 25, 2018, 10:20 AM, atnaujinta Mar 25, 2018, 3:05 PM

Į 44 metų pulkininką leitenantą Arnaud Beltrame‘ą buvo šauta, jam buvo smogta peiliu po to, kai jis pasikeitė vietomis su moterimi, kuri penktadienį tapo viena iš vietos prekybos centre išpuolį surengusio Redouane'o Lakdimo įkaitų.

Apie 5 tūkst. gyventojų turintis Trebo miestelis įsikūręs vos už aštuonių kilometrų nuo garsiojo Viduramžius menančio Karkasono. Čia kitą šeštadienį, Velykų išvakarėse, yra planuojamas tylus maršas.

Karkasono ir Narbono vyskupas laikė mišias Trebų bažnyčioje, kur buvo meldžiamasi už keturias išpuolio aukas ir tris sužeistuosius. „Norime, kad tai sustotų, – sakė Jeanas- Pierre‘as Bordeaux, atvykęs su žmona Henriette iš šalia esančio kaimelio. – Dabar dėl nieko negali jaustis saugus.“

Tačiau parapijos kunigas Philippe‘as Guitart‘as perspėjo nepulti kaltinti visų musulmonų dėl džihadistų išpuolių. „Mes privalome ... padėti žmonėms išmokti gyventi kartu“, – sakė jis.

Mišiose dalyvavo ir musulmonų bendruomenės atstovai. „Mus su jais sieja ilga draugystė, – sakė vyskupas Alainas Planet. – Jie puikiai suvokia šį liūdesį, kuris veikia ir juos.“

Žmonės prie Trebo rotušės dėjo baltų rožių puokštes, ant vienos kurių buvo prikabinta žinutė: „Sustabdykite smurtą, sustabdykite, sustabdykite“.

A. Beltrame'as bus pagerbtas vėliau visoje šalyje. Šalies prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad pareigūnas „mirė kaip didvyris“ ir nusipelno „visos tautos pagarbos ir susižavėjimo“.

„Siaubingas išpuolis“

Tyrėjai R. Lakdimo namuose netoli Karkasono miestelio aptiko užrašų, susijusių su „Islamo valstybe“; rastas ir ranka rašytas laiškas, kuriame jis prisiekia ištikimybę šiai džihadistų grupuotei.

Pareigūnai šiuo metu apklausia teroristo merginą ir septyniolikmetį draugą, aiškindamiesi aplinkybes iki išpuolio.

Pistoletu, peiliu ir savadarbiu sprogstamuoju užtaisu ginkluotas R. Lakdimas buvo nukautas, policijai šturmavus prekybos centrą „Super U“, kur vyras laikė įkaitų. Prieš tai jis šaudė netoliese esančiame Karkasone, kur pagrobė automobilį, peršaudamas du žmones. Keleivis mirė vietoje, o portugalas vairuotojas yra kritinės būklės.

R. Lakdimas taip pat šovė į besimankštinantį bėgiojusį policininką ir sužeidė jį.

Vėliau per įkaitų dramą prekybos centre R. Lakdimas nušovė mėsininką ir vieną pirkėją. Tuomet A. Beltrame‘as pasisiūlė pasikeisti vietomis su įkaite laikyta moterimi. Vėliau R. Lakdimas – smulkus nusikaltėlis, kuris buvo įtrauktas į stebimųjų sąrašą dėl įtarto radikalizavimosi, – šovė į policininką ir smogė jam peiliu. Galiausiai jį nukovė kovos su terorizmu pareigūnai.

Sužeistas policininkas mirė ankstų šeštadienio rytą ir tapo ketvirtąja R. Lakdimo auka. Už drąsą pagarbą jam išreiškė pasaulio lyderiai. Britų premjerė Theresa May socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad jis „jo auka ir drąsa niekada nebus pamirštos“.

„Siaubingą išpuolį“ pasmerkė ir Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas. E. Macronas padėkojo jam ir Amerikos žmonėms už „solidarumą“.

A. Beltrame‘o brolis Cedricas sakė, kad policininkas puikiai suvokė riziką. „Jis tikrai žinojo, kad jam nėra šansų išgyventi. Jis paaukojo savo gyvybę dėl kito žmogaus“, – sakė jis.

Smulkus nusikaltėlis

5 tūkst. gyventojų turintis Trebas sunkiai atsigauna po patirto šoko. Gyventojai šeštadienį plūdo prie vis dar uždaryto prekybos centro, kur įvyko įkaitų drama, bei prie policijos barakų Karkasone ir dėjo gėlių.

„Mes manėme, kad taip būna tik dideliuose miestuose“, – sakė 52 metų vietos restorano savininkė Khadija.

Tuo tarpu R. Lakdimas atitiko gerai žinomą „standartą“: smulkus nusikaltėlis, pasukęs link ekstremizmo. Prieš tai jis buvo smulkus narkotikų prekeivis, teistas dėl draudžiamo ginklo nešiojimo ir narkotikų naudojimo. 2016 metais jis mėnesį praleido kalėjime.

„Jis buvo stebimas dėl radikalizavimosi ir ryšių su salafitų judėjimu“, – sakė kovos su terorizmu prokuroras Francois Molinsas.

Vieno šaltinio, artimo tyrėjams, teigimu, R. Lakdimas vienu metu 2014 metais buvo užsiminęs, kad ketina keliauti į Siriją, tačiau neišvyko.

Savo išpuolio metu jis reikalavo paleisti kai kuriuos kalinius, taip pat ir pagrindinį 2015 metų lapkritį Paryžiuje buvusio išpuolio įtariamąjį Salahą Abdeslamą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.