Estijos diplomatijos vadovas ragina Vakarus nešvelninti pozicijos Rusijos atžvilgiu

Į šiurkščius Rusijos tarptautinės teisės pažeidimus Vakarai neturėtų atsakyti taikinančiais ir švelninančiais poziciją Maskvos atžvilgiu žingsniais, nes Kremlius palaikys tai Vakarų silpnumu, penktadienį pareiškė Estijos užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris.

 Estijos užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris.<br>Scanpix nuotr.
 Estijos užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 7:45 PM

Komentuodamas neseniai pasirodžiusius Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio komentarus, esą Rusijos prezidentas yra „jo draugas“ ir kad neva yra „būtina atgaivinti kontaktus su Rusija, nes be Rusijos nebus kelio į Europos saugumą“, Estijos diplomatijos vadovas estų naujienų portalui ERR sakė, kad „Europos politikai, skelbiantys taikinantį požiūrį į Rusiją, kalba šiek tiek pro šalį, kai pabrėžia tik derybų ir atvirų kanalų su Rusija svarbą“.

Pasak S. Mikserio, „niekas niekada nesakė, kad turime ištrinti iš savo telefonų visus numerius, prasidedančius Rusijos kodais. Tikriausiai reikia bendrauti, nes Europa ir demokratinis pasaulis juk bendrauja su Kinija, Iranu, o pastaruoju metu gana intensyviai (kalbasi) net su Šiaurės Korėja. Žinoma, yra svarbių temų, kuriomis reikia kalbėtis su Rusija, bet ne aukojant savo principus“.

„Į šiurkščius tarptautinės teisės ir sutartų žaidimo taisyklių pažeidimus tikriausiai vertėtų atsakyti labai aiškiai, vieningai ir stipriai“, – teigė Estijos užsienio reikalų ministras.

Jo manymu, „jei Rusija nuosekliai palaiko cheminius ginklus prieš savo tautą naudojantį (Sirijos prezidentą) Basharą al Assadą, Europos valstybių teritorijoje organizuoja sėkmingus ar nesėkmingus pasikėsinimus nužudyti pabėgusius žvalgus, panaudodama tam radioaktyvias ar chemines medžiagas, tai veikiausiai negalima sakyti, kad galime būti tie, kurie turi žengti pirmuosius geranoriškus žingsnius, kad pagerėtų santykiai (su Maskva)“.

S. Mikseris pabrėžė, kad Vakarai praeityje jau yra žengę taikinančių žingsnių reaguodami į Rusijos šiurkščius taisyklių pažeidimus, „nors Kremlius visada traktuoja tokius žingsnius kaip Vakarų silpnumo išraišką, kuria verta pasinaudoti“.

Estijos diplomatijos vadovas paragino Vakarus veikti išvien.

„Jei Vakarų sankcijų politika bus vieninga, be abejonių, galėsime paveikti Rusiją daugiau nei Rusija galės paveikti kiekvieną iš mūsų, – pareiškė S. Mikseris. – Be abejo, tai nepatinka Rusijos lyderiams, dėl to jų reakcija tokia skausminga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.