Ispanijos parlamentas pradėjo diskusijas dėl nepasitikėjimo pareiškimo premjerui

Ispanijos parlamentas ketvirtadienį pradėjo diskusijas dėl nepasitikėjimo pareiškimo premjerui Mariano Rajoy po teismo sprendimo didelėje korupcijos byloje, susijusioje su jo valdančiąja konservatyvia Liaudies partija (PP).

 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 1:30 PM, atnaujinta May 31, 2018, 1:33 PM

Pasiūlymą surengti parlamento balsavimą dėl nepasitikėjimo M. Rajoy pateikė pagrindinė opozicinė jėga socialistai. Jie tvirtina, kad premjeras prarado pasitikėjimą po to, kai praėjusią savaitę teisme buvo atskleista didžiulė korupcijos schema ir paaiškėjo, kad buvusiems aukštiems PP pareigūnams buvo mokami kyšiai mainais į pelningus valstybinius kontraktus.

Parlamentarai dėl pasiūlymo turi balsuoti penktadienį.

Pasak analitikų, socialistai turi realias galimybes surinkti absoliučią 176 deputatų daugumą, kurios reikia M. Rajoy nušalinti. 2016 metais perrinktas M. Rajoy vadovauja mažumos vyriausybei.

Jei nepasitikėjimas bus pareikštas, socialistai žada per kelis mėnesius sušaukti naujus rinkimus.

Praėjusį ketvirtadienį Madride įsikūręs Nacionalinis Teismas, nagrinėjantis svarbias baudžiamąsias bylas, paskelbė skyręs įkalinimo bausmes 29 su PP susijusiems žmonėms ir nurodė partijai sugrąžinti 245 tūkst. eurų, gautų per minėtą schemą rinkimų finansavimui.

Minima „Gurtel“ schema veikė nuo 1999 iki 2005 metų. Nacionalinis Teismas taip pat patvirtino, kad dešimtmečius egzistavo partijos „tepimo fondas“.

„Dabar mes žinome verdiktą „Gurtel“ byloje, įtarimų nebėra, tik faktai: kad „Gurtel“ buvo PP, o PP buvo „Gurtel“, – pradėdamas debatus parlamente pareiškė įtakingas socialistas Jose Luisas Abalosas.

Socialistai, kurie kontroliuoja 84 iš 350 vietų parlamente, užsitikrino prieš isteblišmentą nusistačiusios partijos „Podemos“, turinčios 67 vietas, paramą savo iniciatyvai surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo premjeru.

Su dviejų pagrindinių Katalonijos separatistų partijų parama socialistai galėtų surinkti 175 balsus – vos vienu mažiau nei reikalinga 176 balsų dauguma.

Visų akys dabar nukrypo į Baskų nacionalistų partiją (PNV) ir jos penkis deputatus.

Partija, kuri anksčiau šį mėnesį padėjo M. Rajoy priimti 2018 metų biudžetą, yra sakiusi, kad dėl savo pozicijos nuspręs išklausiusi socialistų lyderio Pedro Sanchezo ketvirtadienio kalbą parlamente.

Ispanija – NV rankose“, – skelbė dienraščių ABC ir „El Mundo“ antraštės.

M. Rajoy neigė ką nors žinojęs apie partijos „tepimo fondą“. Per trečiadienio debatus parlamente jis sakė ketinantis dirbti savo visą ketverių metų kadenciją, kuri baigsis 2020 metais.

Nacionalinio Teismo sprendimas yra naujausias iš virtinės PP įtraukusių kyšininkavimo skandalų. Gindamasi partija įrodinėja, kad tik mažytė jos politikų grupelė susitepė kyšininkavimu ir kad ji sprendžia šią problemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.