Bavarijoje pastatus nukabinėjo kryžiais – sprendimu piktinasi net kunigai

Pietinėje Vokietijos žemėje ruošiamasi įgyvendinti naują įstatymą – virš kiekvieno visuomeninio Bavarijos pastato įėjimo kabos krikščioniškas kryžius.

Bavarijos premjeras M.Söderis mano, kad kryžiai sustiprins šios žemės tapatybę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Bavarijos premjeras M.Söderis mano, kad kryžiai sustiprins šios žemės tapatybę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Jun 3, 2018, 2:13 PM

Nepaisant kai kurių Bažnyčios narių ir įtakingų teologų pasipriešinimo, šis įstatymas nuo penktadienio pradėjo galioti.

Šio naujo reikalavimo idėja kilo Bavarijos žemės premjerui Markui Söderiui. Jis priklauso Krikščionių socialinei sąjungai – trečiai pagal dydį Vokietijos politinei partijai.

Vadinamoji kryžiaus prievolė buvo sugalvota tam, kad sustiprintų bavarišką tapatybę tokiu metu, kai į šalį per šią žemę plūsta musulmonai pabėgėliai.

Bavarija tapo priešakine Vokietijos linija dar 2015-aisiais, kai šimtai tūkstančių pabėgėlių atvyko į šią šalį ieškoti prieglobsčio.

„Norime pasiųsti aiškų signalą, kad žmonėms reikia parodyti savo identitetą“, – sakė M.Söderis ant savo kabineto sienos kabindamas kryžių.

Tokiu Bavarijos vadovo nutarimu nesidžiaugia net Katalikų bažnyčios atstovai – jie tikri, kad sprendimas skaldys visuomenę.

„Kryžius yra religinis simbolis, ir jis neturėtų būti sumenkintas iki folkloro objekto ar regiono tradicinio simbolio“, – sakė Viurcburgo vyskupas Franzas Jungas.

„Bavarijoje tikrai pakanka kryžių. M.Söderis šį religinį simbolį pavertė savo instrumentu ir juo naudojasi. Tai – didelė klaida“, – sakė teologė Johanna Haberer.

M.Söderis kartojo, jog į kryžių reikėtų žiūrėti ne kaip į religinį, bet kaip į kultūrinį simbolį, kuris labai svarbus Bavarijai.

Ši Vokietijos žemė turi gausią katalikų bendruomenę: 50 proc. gyventojų teigia esą katalikai.

Remiantis naujausiomis apklausomis, atliktomis bendrovės „Infratest dimap“, 56 proc. bavarų palaiko sprendimą, kad reikia pakabinti kryžius virš viešųjų pastatų įėjimo, o 38 proc. yra prieš.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.